Необичаен природен феномен стресна американците: Какво се случи по това

...
Необичаен природен феномен стресна американците: Какво се случи по това
Коментари Харесай

Розов сняг заваля в САЩ и то - посред лято

Необичаен естествен феномен стресна американците: Какво се случи по това време на годината, което смая американците.

Розов сняг изненада жителите на американския щат Юта. Но какво се крие зад този естествен феномен, който е наименуван „ сняг от любеница “?

Експертите споделят, че това е обикновено събитие, което може да се появи в планинските области по целия свят. Оказва се, че розовите нюанси на снега са резултат от цъфтежа на зелени водорасли, които цъфтят в студени, заснежени среди, споделя Скот Хоталинг, помощник професор в отдела по водосборни науки на държавния университет на Юта.

Видът водорасли, причиняващи цветния сняг в Юта, се назовава Chlamydomonas nivalis.

Хоталинг споделя, че има типове водорасли, живеещи върху лед и сняг, които могат да трансфорат белите замръзнали превалявания във всевъзможни цветове, в това число лилаво, зелено и оранжево.

„ Водораслите нормално са в този тип латентна цистообразна форма и когато има задоволително разтопена вода в снежната завивка и задоволително хранителни субстанции, като напролет, тази цистообразна форма се задейства от инертност “, сподели Хоталинг, представен от Българска телеграфна агенция.

Този разцвет е знак за репродуктивния стадий на водораслите, по време на който се основава второстепенен пигмент, който потъмнява клетките им.

Пигментът работи като блокира ултравиолетовите лъчи и защищава клетките на водораслите от слънчевата радиация.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР