Необходимо е спешно решение за финансово подпомагане от бюджета на

...
Необходимо е спешно решение за финансово подпомагане от бюджета на
Коментари Харесай

КЕВР: Необходимо е спешно финансиране на ВиК операторите

Необходимо е незабавно решение за финансово подкрепяне от бюджета на ВиК операторите. Това се споделя в известие на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Във връзка със известие на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), в което се показва, че:  „ Държавните ВиК сдружения в страната са застрашени от банкрут поради високата цена на електрическата енергия и неналичието на схващане от страна на Комисията за енергийно и водно контролиране, която отхвърля да предприеме дейности, с които да отбрани операторите, макар наличните законови разпореждания “, от КЕВР обявиха следното:

От лятото на 2021 година се следи невиждано нарастване на цените на електрическата енергия на свободните пазари в Европа, респективно в България. Министерски съвет предприе ограничения за подкрепяне на комерсиалните субекти, в това число и ВиК операторите, посредством разпределяне на 450 млн.лв. от държавния бюджет, за подкрепяне с по 110 лева за мегаватчас за месеците октомври и ноември.

ВиК операторите доставят нужната им електрическа енергия въз основа на подписани контракти с снабдители, определени по реда на Закона за публичните поръчки. В редица случаи вследствие на нарасналите цени в сегмента „ Ден напред “ на „ Българската Независима Енергийна Борса “ ЕАД, подписаните контракти биват едностранно прекратявани от доставчиците и/или изискванията по тях биват променяни. Същевременно липсва информация ВиК сдруженията да подхващат съответни ограничения за отбрана на комерсиалния си интерес по правосъден път, прецизират от регулатора.

От комисията означават, че са повдигнали въпроса за нуждата от осъществяване на плануваните в предмета на активност на „ Български ВиК Холдинг “ ЕАД, ограничения за общо ръководство на процедурите за възлагане на публичните поръчки по повод доставка на електрическа енергия, доколкото по този метод биха се обезпечили надалеч по-добри условия за ВиК сдруженията.

В отговор представителите на холдинга са показали, че са в процедура за основаване на лично сдружение – търговец на електрическа енергия и показаха, че следва в комисията да бъде импортирано искане за издаване на лицензия, и плануват сдружението да стартира своята активност до края на 2021 година Искане с подобен темперамент обаче не е постъпило и досега в деловодната система на КЕВР.

" През настоящата година, ВиК сдруженията показват в КЕВР бизнес проекти и ценови заявки за новия регулаторен интервал 2022-2026 година ", напомнят от комисията.

Комисията ще утвърди цени на ВиК услуги за 2022 година като част от процедурата за одобрение на новия бизнес проект, и няма правни учредения да организира процедура за изменение на утвърдени цени, заради приключване на настоящия регулаторен интервал. Комисията организира работни срещи и разисквания с всички сдружения, като дава опция ВиК операторите да обосноват и потвърдят нарасналите разноски освен за електрическа енергия, само че и за други материали, външни услуги и хонорари, които да бъдат отразени в изменените бизнес проекти. Обръщаме внимание обаче, че бизнес проектите на редица държавни ВиК оператори не са съгласувани от съответните Асоциации по ВиК, като в някои случаи даже Министерство на регионалното развитие е дало негативни мандати на регионалните шефове.

Важно е да се означи, че честото и непредвидено в допълнение повишение на цените на ВиК услугите за потребителите отвън утвърдените бизнес проекти крие обилни опасности за потребителите на ВиК услуги. Все още не са подхванати законодателни промени за подпомагането на семействата с ниски приходи с оглед гарантирането на достъп до ВиК услуги.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР