Необходимо е спешно дисциплиниране на бюджета и като процес, и

...
Необходимо е спешно дисциплиниране на бюджета и като процес, и
Коментари Харесай

Гуверньорът на БНБ: Небходимо е спешно дисциплиниране на бюджета

Необходимо е незабавно дисциплиниране на бюджета и като развой, и като наличие . Бюджетът за идната година ще бъде знак дали вървим в вярната посока. Това сподели гуверньорът на Българската национална банка (БНБ) и Управител за България в Международния валутен фонд (МВФ) Димитър Радев в изявление за Българска телеграфна агенция във Вашингтон, където взе участие в годишните срещи на Световната банка и МВФ.

Във връзка с задачата на страната ни да одобри еврото за своя национална валута Радев посочи, че би трябвало да се организира рационална макроикономическа политика с акценти незабавно дисциплиниране на фискалната позиция и хармонизиране на паричните и фискалните условия в България. " Във всички случаи приказваме за доста пай небосвод и прозорец от благоприятни условия, които не би трябвало да се пропущат ", изясни шефът на БНБ. В противоположен случай, в случай че се стигне до отлагането на приемането на еврото, съществува риск от намаление на кредитния рейтинг на страната и утежняване на изискванията за финансиране на нашата стопанска система, което експлицитно акцентират и рейтинговите организации.

" При халтав бюджет с хронични дефицити това са милиарди , които в последна сметка бизнесът и семействата ще би трябвало да платят ", сподели още Радев.

По думите му България е единствената страна, която е член на Банковия съюз, без да е член на еврозоната. В този подтекст, поддръжката за присъединението на страната ни в банковите среди остава мощна и градивна.

Ето и цялото изявление:

В най-новия си обзор на международната стопанска система МВФ намали прогнозата си за растежа на българската стопанска система до 2,3 на 100, до момента в който напролет предвиждаше растеж от 2,7 на 100. Какви са Вашите упования?

Няма качествена разлика сред новата прогноза на МВФ за растежа на българската стопанска система през 2024 година и прогнозата на Българска народна банка, оповестена по-рано тази година. На фона на вътрешните и външните провокации напредък над 2 % на Брутният вътрешен продукт може да се преглежда като относително позитивно развиване.

Какво може да се направи, какви са опциите пред Българска народна банка, в случай че стопанската система се забави повече от предстоящото?

Кредитите за бизнеса и семействата са основен фактор за поддържане на икономическата интензивност на позитивна територия. Това, което Българска народна банка прави, е да калибрира своите ограничения по подобен метод, че да реализира задачите на макропруденциалната си политика, без да стагнира заема, а по този метод и икономическата интензивност.

По време на диалозите си във Вашингтон в границите на годишните срещи на МВФ и Световната банка получавате ли поддръжка от Ваши сътрудници по отношение на присъединението на България към еврозоната?

България е единствената страна, която е член на Европейския банков съюз, без да е член на еврозоната. В този подтекст, поддръжката в банковите среди остава мощна и градивна.

Кога смятате, че България ще отговори на инфлационния аршин, който е определян като единственият, който страната ни не покрива, с цел да влезе в еврозоната?

Отговорът би трябвало да се търси по линия на провеждането на рационална макроикономическа политика с акценти: незабавно дисциплиниране на фискалната позиция и хармонизиране на паричните и фискалните условия в страната. Във всички случаи приказваме за доста пай небосвод и прозорец от благоприятни условия, които не би трябвало да се пропущат.

Намираме се в интервал, в който следва показване на държавния бюджет за идната година. Виждате ли някакви опасности в тази посока, които могат да се отразят на процеса по присъединение към еврозоната?

Точно за това приказвам – незабавно дисциплиниране на бюджета и като развой, и като наличие. Бюджетът за идната година ще бъде знак дали вървим в вярната посока.

Смятате ли, че съществуват опасности за стопанската система, както плануват някои рейтингови организации, които биха могли да се осъществят, в случай че се стигне до отсрочване на приемането на еврото като национална валута?

Рискът, който кредитните организации експлицитно акцентират, е понижаването на кредитния рейтинг на страната и утежняване на изискванията за финансиране на нашата стопанска система. При халтав бюджет с хронични дефицити това са милиарди, които в последна сметка бизнесът и семействата ще би трябвало да платят.

От началото на октомври влязоха в действие наложителни за банките предели на индикатори за ипотечно кредитиране, избрани от Българска народна банка. Очаквате ли новите критерии да затруднят отпущането на нови ипотечни заеми и отчитате ли към този момент резултатите от тях върху имотния пазар?

Целта на тези ограничения е не да затруднят заема, който, както показах първоначално, е значим фактор за икономическата интензивност в страната, а да основат надеждна рамка за контрол и ръководство на евентуалните опасности в банковата система. С тези последни ограничения ние на процедура активирахме цялостния набор от макропруденциални принадлежности, с които една централна банка разполага.

Какво е общото очакване, което усетихте по време на срещите, за развиването на световната стопанска система и по-специално на тази в еврозоната и в Европейски Съюз?

Открояват се две трендове, една позитивна и една негативна. Положителната е намаляването на инфлацията, а негативната е продължаващата липса на фискална дисциплинираност, която усилва дълговото задължение. Тези трендове имат ясни проекции и в нашата страна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР