Необходимо е само да се осигури на растението подходящи условия

...
Необходимо е само да се осигури на растението подходящи условия
Коментари Харесай

Как да отгледате джинджифил у дома 

Необходимо е единствено да се обезпечи на растението подобаващи условия за развиване

Джинджифилът е растение, което се отглежда от антични времена за медицински и кулинарни цели. Използва се като фалшификация в доста ястия. В естествената си среда вирее във мокър и парещ климат. Но също по този начин, можете да го отглеждате и вкъщи, да вземем за пример, на перваза на прозореца. Необходимо е единствено да се обезпечи на растението подобаващи условия за развиване.   

Как да изберем коренище 
Джинджифилът се отглежда от коренище. Това е тръбната част на растението, от която порастват нови издънки и корени. Когато избирате коренище в магазина, обърнете внимание на следните характерности: 
Не избирайте прекомерно сухи и меки екземпляри. Потърсете такива формирания върху коренището, които наподобяват на дребни бъбреци. Те са знак, че растението ще се развие. Ако отглеждате джинджифил за първи път, изберете 3-4 коренища с ясно изразени растежни пъпки.  

Подготвяне на посадъчен материал
Ако купите коренище от магазин, най-вероятно то е обработено със препарат, който ще забави растежа. Затова е належащо коренището на джинджифила първо да се накисне във вода за една нощ. Това ще обезврежда действието на забавящия препарат и ще разреши на растението да се развие. Има няколко метода за развъждане на джинджифил вкъщи с вода.  

В съд с вода
Налейте вода в купа или различен съд. Потопете корена на джинджифила в него. Дръжте го в течността, до момента в който пусне корени с дължина 2,5-5 см. След това го засадете в саксия с пръст. 

Опаковане с мокри кърпички 
Можете да употребявате различен метод за развъждане на джинджифил. Увийте коренището във влажна хартиена забрадка. След това го поставете в найлонов плик и го затворете, тъй че да е в топла и влажна среда. Когато върху посадъчния материал се появят корени, преместето го в саксия. 

В хидропонна система 
Можете да отглеждате джинджифил в хидропонна система. Този способ се смята за един от най-хубавите. 
Нарежете коренището на няколко елементи, всяка от които би трябвало да има растежна пъпка.

Напълнете саксията на половина с компост. Засадете елементи от коренището на дълбочина 2,5 см. Поливайте постоянно и щедро. 

За да получите разсад, подгответе пластмасова тава за хидропоника. Всяко растение се нуждае от към 30 см2 свободно пространство, с цел да пораства. Дълбочината на тавата би трябвало да бъде 10-15 см. Наблюдавайте по какъв начин коренищата покълват. Когато върху тях се появят стъбла и няколко листа, отстранете най-силните растения от почвата. Измийте корените. 

Напълнете тава за хидропоника с хранителна субстанции. Дебелината му би трябвало да бъде към 5 см. Поставете разсада в средата на разстояние 30 см един от различен и разпръснете корените. 

Покрийте ги с растителен субстрат, с цел да запазите разсада на място. Поливайте ги с хидропонен хранителен разтвор на всеки няколко часа. Поддържайте pH на тази течност сред 5,5 и 8. Оставете растенията да си починат от светлината по 8 часа дневно.
Джинджифилът ще бъде подготвен за обиране след 4 месеца. Изкопайте узрялото коренище, измийте го, подсушете и съхранявайте на хладно място.
 

Лора Костова, основен редактор на happy-woman.bg
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР