Необходимо е приемането на закон за личния фалит на гражданите.

...
Необходимо е приемането на закон за личния фалит на гражданите.
Коментари Харесай

Ще се сложи ли край на вечния длъжник у нас?

Необходимо е приемането на закон за персоналния банкрут на жителите. В момента в България има законодателство за оповестяване на комерсиално сдружение в неплатежоспособност, само че няма опция банкрут да разгласи елементарен човек. В това отношение страната ни изостава и е измежду дребното, които нямат такова законодателство. Това излиза наяве от отчет на специалистите от Съвет по стопански и обществени политики (СИПП) на тематика ": Социални измерения и стопански резултати ". 

В разбора си от СИПП са изследвали практиката в редица страни от целия свят. Каквито и разновидности за оповестяване на банкрут на жители да са въвели, има някои присъщи особености, които го отличават от оповестяване на компания в неплатежоспособност. За разлика от комерсиалното сдружение, което приключва съществуването си с края на производството по неплатежоспособност, при хората животът продължава и след оповестяването им във банкрут. Освен това за оцеляването на хората и обезпечаването на нормалните им житейски действия законът нормално показва кръг от имущества, до които кредиторите нямат достъп. В момента у нас това е да вземем за пример главно жилище, което не е над избран размер, както и персонални движимости и мебелировка.
10-годишната отминалост на задълженията има клопки - ето кои ще пострадат
Законът за 10-годишна безспорна отминалост може да бъде заобиколен предизвести арбитър Андрей Георгиев от районният съд в София от ефира на b...

Българите имат интерес към тематиката за персоналния банкрут, само че тя занапред би трябвало да бъде дискутирана и разяснявана, защото има огромна неизясненост по тематиката и недостиг на информация. Според изследване на организация " Тренд " близо 2/3 (62%) от сънародниците ни не знаят какво съставлява Законът за персоналния банкрут. Изключително значимо е по какви правила ще се случва персоналният банкрут, защото той може да има както позитивни, по този начин и отрицателни резултати, предизвестява икономистът Владимир Сиркаров.

Бъдещият закон за персоналния банкрут би трябвало да помогне на физическите лица, които изпадат в тежко финансово състояние, само че без да пречи на стабилността на финансовата система. " Когато вършим закон, който пази длъжника и маха тази безумна обстановка с безконечния дебитор, би трябвало да имаме поради, че не можем да слагаме финансовия бранш в комплицираната обстановка да не може да си събира вземанията, тъй като можем да сложим под риск нашите спестявания ", отбелязва сътрудника му Кузман Илиев.

В страните, където е организиран банкрутът на жители, има и правила и за отчасти или цялостно освобождение от отговорностите посредством преструктуриране, съглашения с кредитори и други Целта е човек за може да стартира живота си на чисто и да не бъде безконечният дебитор. Едно законодателство за персоналния банкрут ще има въздействие против доста хора и бизнеси, показва Владимир Сиркаров.

Обявяването на жител в неплатежоспособност включва и налагането на разнообразни ограничения върху него, с които се цели той да бъде порядъчен и превъзпитан, като да вземем за пример получава ограничаване или възбрана да прави действия, да заема длъжности, намалява се кредитният му рейтинг и други, написа вестник " ".

Законите нормално съдържат и избран честен детайл, т.е. регистрират аргументите за несъстоятелността - дали е зародила в естествения ход на активността, дали е разследване от рискови дейности и покупко-продажби, злоупотреби и престъпления, приложимост на алкохол, хазарт или други сходни. 
Ковачева: Проблемът с " безконечния дебитор " не е решен, само че се направи първата стъпка
„ Сега се прави първа стъпка за решаването на този проблем с безконечния дебитор с въвеждането на тази безспорна отминалост. Важно е. Надя...

Ако бъде направено популистко законодателство, ще станем очевидци на едно оскъпяване на процеса и спад на икономическата интензивност. Много е значимо при създаване на целия законодателен пакет да се вземе поради моралният детайл при отчитане на това по какъв начин човек изпада в персонален банкрут, изяснява Кузман Илиев.

Процесът по оповестяване на жител в неплатежоспособност най-често се води от лице, назначено от съда, да вземем за пример от синдик. В този развой синдикът движи всички покупко-продажби на длъжника. Нещо повече, покупко-продажби на длъжника, осъществени в избран интервал преди да стартира процедурата за оповестяване в неплатежоспособност може да бъдат анулирани, с цел да може кредиторите да си съберат парите. В някои страни може да бъдат анулирани покупко-продажби, подписани до две години преди оповестяването във банкрут, като да вземем за пример отвод от завещание, подаяние, както и покупко-продажби, които облагодетелстват единствено част от кредиторите.

Почти на никое място няма вид за цялостно освобождение от задълженията. Обикновено длъжниците не могат да се освободят от заплащането на налози, държавни такси и прехрана. Но може да се постанова мораториум на заплащанията, т. е. кредиторите да не могат да минават към наложително събиране на вземанията си. 

Според отчет на Европейската комисия, въвеждането на персоналния банкрут на жители в страни като България, Румъния, Гърция и Хърватия може да докара до повишение на Брутният вътрешен продукт с 3% и на заетостта с 2 на 100. 

 

Още от ОБЩЕСТВО:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР