Необходимо е поддържане на единна информационна система, която да проследява

...
Необходимо е поддържане на единна информационна система, която да проследява
Коментари Харесай

Сачева: Подготвя се проект „За интелигентен растеж“ за 50 млн. лв.


Необходимо е поддържане на единна осведомителна система, която да наблюдава и канализира всички грижи и услуги по съответни случаи, свързани с ранното развиване на децата. Това съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева на конгрес, на който бяха показани резултати от проучване на Фондация „ За нашите деца ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Поставени са основите на един законно регламентиран продан на информация сред системите. В подготовка е планът „ За образован напредък “, който ще се реализира в границите на 2018-2020 година и възлиза на 50 милиона лв., добави Сачева.

От Министерството на образованието и науката ще се концентрират върху четири съставния елемент: достъп до обучение, качеството, а точно въвеждането на промени в образователните стратегии, обучителни стратегии, дейно вложение, само че и дейно ръководство.

Днес бяха показани резултатите от огромното проучване на системите, които поддържат ранното детско развиване, взаимовръзките и взаимоотношението сред тях с родителите на конференцията „ Визия за ранното детство в България “.

Някои от дейностите, които ще бъдат подхванати за възстановяване на системите за ранното детско развиване са въвеждането на така наречен „ теренна “ работа, посредством която би трябвало да се увеличи качеството на полаганите грижи за дребните деца, приемането на разпоредба за стандарти за ранно детско развиване, само че и да бъде основан мобилен мултидисциплинарен екип от специалисти- педагози, логопеди, психиатри и прочие

Изследването демонстрира, че просветителната, здравната и обществена система са затворени една за друга, не си взаимодействат, като липсва схващане за ролята и същността на другите обществени услуги.

От проучването се открива, че през последните години има смяна в грижата за децата в резултат на целенасочени държавни политики в България и това е дало своето отражение върху полагането на грижи за деца до седемгодишна възраст. А това е най-важният интервал в развиването на личността във всеки един вероятен аспект.

В документално изказване омбудсманът Мая Манолова заяви, че съществуват запаси и предпоставки за подобряването на обстановката във връзка с ранното детско развиване, само че пък липсват нормативни и политически документи, които да го извеждат и концентрират като водещ приоритет и инвестиция на обществото, която сигурно ще бъде с огромна възвръщаемост. Моята задача е да засилвам гласа на децата, акцентира Манолова в своето изказване.

На форума бяха отправени много рекомендации по отношение на подобряването на системите за ранно детско развиване. Някои от тях са свързани с разширението на опциите за обезпечаване на здравни грижи, както за децата, по този начин и за бременните дами. Развиване на интегрирани услуги за деца с увреждания и хронични болести, които да обезпечат високо качество на ранна диагностика, а даже и предварителна защита. Това е методът, посредством който да предотвратим губенето на деца, съобщи Мария Хесус Конде, която е представител на УНИЦЕФ България.

В извършеното проучване като сериозен проблем в системата на опазването на здравето се оказва лимитираният брой педиатри, изключително в дребните обитаеми места, само че и неналичието на задоволителна подготовка. Затова и главните рекомендации, които са отправени към Министерството на здравеопазването, са свързани с провеждането на образования.

Като проблем в просветителната система се обрисува също неналичието на подготовка на учителите, както и неналичието на приспособени стратегии, само че и нормативна рамка във връзка с приобщаващото обучение, защото се следи безпорядък с документите, липса на финансиране и неизясненост за отговорностите на детската градина.

Очаква се родителят да е естественият координатор на грижата. Това оповестява фондацията „ За нашите деца “, като по време на конференцията се загатна, че функционалността на семейно-ориентирания метод ще увеличи родителския капацитет с оглед предварителна защита на общественото изключване и беднотия, а по този начин ще се усъвършенства физическото, прочувственото и общественото благоденствие на децата. Необходим е обединен институционен център за съгласуваност и междуинституционални взаимоотношения, като Държавната организация за протекция на детето се припознава като вероятен подобен център, само че за момента не извършва и не припознава това като своя роля. Затова и триумфът на дадена намеса, на самостоятелно равнище, при всяко дете зависи от сполучливата работа със фамилията.

Друга значима рекомендация, която бе сложена към Министерството на образованието е подобряването на достъпа до детските градини, предприемане на ограничения за повишение на обсега на деца в предучилищното обучение, само че и провеждането на обучителни курсове на педагогическия личен състав в детските градини. Също по този начин би трябвало да бъде призната и дълготрайна, междусекторна, всеобхватна и приобщаваща потика към децата в ранна възраст посредством изработването на национална тактика за ранното детско развиване. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР