Необходимо е да се създаде статут на националните курорти, защото

...
Необходимо е да се създаде статут на националните курорти, защото
Коментари Харесай

Ангелкова обсъди с туристическия бизнес варианти за статута на националните курорти


Необходимо е да се сътвори статут на националните курорти, тъй като те имат стратегическо значение за устойчивото развиване на туристическата промишленост в България. Те са главен избор за отдих на милиони наши и задгранични туристи, съставляват лицето на туризма ни и имат значителен принос за имиджа на страната като дестинация. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с браншовите организации по проблемите на националните курорти и акцентира, че точно на тях изискуем огромна част от рекордните резултати в бранша през предходната година, които се надграждат и през актуалната.

Министър Ангелкова заяви, че се работи по няколко разновидността за статут на националните курорти, а задачата на срещата е да се дискутират тези оферти и да се чуят още нови хрумвания. Според решение на Министерския съвет сега националните курорти са 8, като от тях 6 са на Черноморието. Това са Албена, Златни пясъци, Св. Константин и Елена, Слънчев бряг, Дюни, ММЦ-Приморско, а от зимните са включени Пампорово и Боровец. Това лято на морските курорти още веднъж се пада сериозен дял при образуването на по-голям туристопоток към страната и на по-високи приходи в бранша, оповестиха от туристическото министерство.

Резултатите в работата на тези обекти са положителни, само че и през този деен сезон се откроиха проблеми, които би трябвало да бъдат разисквани взаимно с останалите институции и бизнеса. Министерството към този момент инициира промени в законодателството и се чака в най-скоро време те да бъдат препоръчани в Народното събрание. Ето за какво всяка наша среща е значима, с цел да почистим всички елементи към вижданията за статута на националните курорти. Само по този начин ще реализираме консенсус и ще създадем работещ механизъм за по-доброто им действие, разяснява Николина Ангелкова.

Министърът напомни, че бе основана работна група с представители на разнообразни институции, като с изключение на туристическата администрация в нея вземат участие Министерството на вътрешните работи, Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, Националното съдружие на общините в Република България и други Тя разпознава разнообразни проблеми, останали нерешени в годините обратно. Това е освен нуждата от независим юридически статут на националните курорти, само че и въпросите по финансирането им, основаване на правила за ръководство, създаване и поддържане на туристическата инфраструктура, за шума, охранителната и рекламната активност, озеленяването, почистването, комерсиалните обекти и други
Само с общи старания за реализиране на консенсус тези въпроси могат да бъдат решени по-бързо, подчертава Ангелкова. Тя очерта като доста добра процедура партньорството сред министерството и сдружението на общините, както и взаимната работа с консултативните препоръки по туризъм. Проучва се и потребният интернационален опит. Всяка община е сама за себе си, само че проблемите са общи, по тази причина разчитаме на по-активно съдействие изключително при изясняване на въпросите по собствеността, уточни още министърът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР