Необходимо е да се реагира максимално бързо и с психологическа

...
Необходимо е да се реагира максимално бързо и с психологическа
Коментари Харесай

Психолог: Нужна е спешна психологическа помощ на пострадалите в Турция

" Необходимо е да се реагира оптимално бързо и с психическа помощ за потърпевшите от земетресението в Турция и Сирия ". Това съобщи психологът Ани Владимирова в ефира на NOVA.

" При такива големи травматични обстановки за душeвността на хората се нарушава цялостното им действие. Фрагментираните мемоари от обстановката, мощните страсти остават в паметта и стартират да въздействат на цялостната мисловна активност на мозъка ", сподели Владимирова.

От думите й стана ясно, че се търсят доброволци, които знаят турски език. Те може да са медицински сестри, психолози, обществени служащи, психотерапевти, духовни лица, които да отидат на място и да оказват помощ на хората.

При сходно посттравматично стресово разстройство може да се стигне до много тежки промени и вторични болести. Хората ги развиват под формата на психози, депресии, под паника положения, разясни психологът.

" Посттравматичното разстройство може да се отключи както след ден, два, по този начин и след година. Доказано е, че към 30% от хората развиват доста тежки психически последици (след сходни бедствия), които не престават повече от 3 година, нарушават цялостното им действие, довеждат ги до тежки промени и некадърност да се оправят психически, обществено, даже и професионално.

" В нашия район не сме имали толкоз огромно злополучие, само че в Турция в края на предишния век имаше такова земетресение. Там са работили екипи от EMDR терапeвти ", посочи тя.

Припомняме, методът EMDR - (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), значи десенсибилизация и повторна преправка на информацията посредством придвижване на очите. Това е нова терапия за хора с прочувствени проблеми, в основата на които стоят травматични прекарвания.

" Терапията е приета от 2013 година като научно потвърдена, бърза и ефикасна терапия за използване в сходни случаи на всеобщи катаклизми. Един от световноизвестните терапевти в това направление е Ваня Митева, тя е обучител и съветник за Австралия. Тя се свърза с Игнасио Харера, който е най-големият международен експерт в филантропични рецесии с лечебна процедура. Той се отзова на молбата ни да образова експерти, които знаят турски език и могат да работят на терен ", разясни Владимирова.

Хареро ще образова доброволци. Той е основал протоколи, посредством които един човек може да работи с по-голяма група, изясни тя.

" Виждаме фрагменти, следим позата, телесния прочит на напрежението, който са претърпели тези хора. Те имат потребност да преработят този стрес, с цел да продължат да работят обикновено. Споменът за всичко няма да изчезне, само че при тази терапия, този спомен може да бъде надживян. Гледаме българските спасители като герои, само че е значимо и на тях да им се помогне ", добави Ани Владимирова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР