Необходимо е да се изготвят критерии и принципи, по които

...
Необходимо е да се изготвят критерии и принципи, по които
Коментари Харесай

Делян Добрев: Необходими са критерии и принципи, по които КЕВР да се произнася за сделки

Необходимо е да се изготвят критерии и правила, по които КЕВР да се произнася за покупко-продажби, сподели през днешния ден в изявление за предаването „ Неделя 150 “ ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Той разяснява решението на депутатите от тази седмица КЕВР да може да управлява покупко-продажби за над 20 % от електроразпределителни, топлофикационни и газови сдружения и за това КЕВР да се произнесе по договорката за продажбата на активите на ЧЕЗ у нас.

„ Имаме терзания в две направления. Първата е дали страната би трябвало да се намесва в този вид частни връзки, и в случай че приемем този текст за КЕВР, дали няма да продължим да одобряваме сходни текстове, с които да се лимитира частната самодейност. Второто ми терзание е във връзка с това, че текстът не е идеален. Той споделя, че регулаторът ще ревизира този вид покупко-продажби, т.е. дава тези пълномощия на КЕВР, без да слага рамка по кое време може да утвърждава и по кое време може да отхвърля тези покупко-продажби. Няма критерии и правила. Притеснението е, че един регулатор може да злоупотребява с това право “, изясни той.

Следващите месеци могат да бъдат допълнени предлаганите текстове, добави Добрев и уточни: „ ГЕРБ бяхме срещу този текст поради посочените към този момент съображения, само че не виждаме и някаква основна вреда, която може да се случи с приемането на този текст. От друга страна, съдружните ни сътрудници държаха изключително доста на този текст и по тази причина взехме политическо решение да подкрепим предлагането “.

Добрев уточни, че сега съществуват подзаконова нормативна уредба и вътрешни нормативни документи, с които може да се вземе решение от КЕВР за договорката с ЧЕЗ и да не се стигне до заплащане на обезщетения от страна на страната, за каквито предизвестиха от Движение за права и свободи.

„ Аз съм сигурен, че макар че няма критерии и ясни правила, регулаторът може с вътрешнонормативни документи или с подзаконова нормативна уредба да сътвори методика, по която по транспарантен метод да се вземат тези решения „ за “ или „ срещу “. Но въпреки всичко, ние като законодатели, с цел да не се предоверяваме на регулатора, е хубаво в бъдеще и в закона да бъдат записани критерии. Ако има критерии, тогава не би трябвало да имаме опасения, че някакво решение ще докара до отрицателни последици “, сподели депутатът от ГЕРБ.

Добрев посочи и по какъв метод КЕВР ще взима решение по покупко-продажби: „ За вземането на едно решение да позволи или да не позволи регулаторът ще работи с способените органи в България. За генезис на средствата с ДАНС, с финансовото разузнаване, с други институции, които имат отношение. Функциите на регулатора няма да заместят функционалности на други органи в страната. По-скоро като получи информация от тези органи, регулаторът ще взема решение дали да позволява или не договорката “.

Бившият енергиен министър дефинира като вярно решението страната да не взе участие в договорката за активите на ЧЕЗ: „ Решението е вярно, тъй като концепцията да се взе участие в тази договорка не бе добра. Държавата има други механизми, по които да управлява протичащото се в електроразпределителните сдружения. В Закона за енергетиката има действителен текст, който споделя, че в случай че частният притежател на ЕРП-то не ръководи сдружението съгласно условията на закона и претенцията на регулатора, то КЕРВ има право да в профил мениджмънта и да назначи държавен мениджмънт, макар че собствеността е частна. Така че страната има надзор във връзка с ръководство на ЕРП-тата “.

Добрев разяснява и настояването на миньорите от „ Мини Марица-изток “ за повишение на цената на въглищата с 15%. Според него това решение би навредило на ползите на миньорите: „ В Европейски Съюз всички въглищни централи имат условия да закупуват квоти за въглеродни излъчвания. Европа се пробва с стопански механизми да направи активността по производството на електрическа енергия от въглища неефективна. Цените за тези квоти набъбнаха от 3-4 евро до 14 евро (на тон). Европейска комисия твърди, че до 2020 година, ще станат 20 евро, което съставлява съвсем половината от крайната цена на създадената електрическа енергия. За да не банкрутират тези електроцентрали, което ще докара и до банкрут на мините, синдикатите би трябвало да се борят за редуциране на разноските за произвеждане и за понижаване на цената на въглищата, тъй че производството на сила от тези въглищни централи да остане конкурентноспособно. Увеличаването на цената на въглищата обрича миньорите на безработица “.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР