Необходими са решителни, колективни усилия на световната общност за справяне

...
Необходими са решителни, колективни усилия на световната общност за справяне
Коментари Харесай

Радев: Необходими са решителни действия на световната общност в отговор на растящата криза

„ Необходими са решителни, групови старания на международната общественост за справяне с възходящата неустановеност в доставките на храни. Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев по време на интернационалната конференция по случай откриването на филантропичната стратегия “Зърно от Украйна “, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Във форума участваха присъствено или посредством видеоконферентни връзки генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, държавни и държавни ръководители на страните от Европейски Съюз и други страни, както и представители на интернационалните организации.

Във видеоизявлението си по време на конференцията българският държавен глава означи отрицателните последствия за световната продоволствена сигурност, настъпили вследствие на войната на Русия против Украйна: лимитирано селскостопанско произвеждане, прекратени и затруднени вериги на доставки и търговия с храни, дефицит и фрапантни скокове на цените на основни хранителни артикули и торове в международен мащаб.

Доставката на храни е групова отговорност на страните и международната общественост, а посрещането на неотложните потребности на най-засегнатите би трябвало да върви ръка за ръка с търсенето на устойчиви дълготрайни решения, уточни Румен Радев. Държавният глава открои напъните на служебния кабинет, който през последните месеци съумя да обезпечи превозването на повече от двеста хиляди тона зърно от Украйна през река Дунав. България остава мощно ангажирана да продължи тази транспортна активност, уточни президентът.

България приветства подкрепяната от Организация на обединените нации самодейност за улеснение на износа на украински селскостопански артикули през Черно море, както и започващата през днешния ден самодейност „ Зърно от Украйна “, които имат за цел да смекчат последствията от продоволствената рецесия за най-уязвимите и наранени страни в света. „ От решаващо значение е да се поддържа ролята на Украйна като основен фактор, способствуващ за световната продоволствена сигурност “, акцентира президентът Радев.

Държавният глава акцентира също по този начин, че като другар и сътрудник на Украйна, в която живее забележителна българска етническа общественост, България ще продължи да поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и правото ѝ да се развива като свободна и самостоятелна страна.

Участниците в интернационалната конференция одобриха Съвместна декларация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР