Необходими са бързи действия за актуализиране на начина, по който

...
Необходими са бързи действия за актуализиране на начина, по който
Коментари Харесай

Регулаторите в ЕС искат по-голям контрол върху дигиталните финанси

Необходими са бързи дейности за актуализиране на метода, по който трансграничните финансови услуги се ревизират и пазят потребителите, защото секторът става все по-дигитализиран с възходящата роля на огромните софтуерни компании. Това обявиха регулаторите на Европейския съюз в понеделник, представени от Reuters.

Хората се обръщат към обществените мрежи и употребяват смарт телефони, с цел да купуват и продават акции, да трансферират пари по банкови сметки и да правят заплащания – наклонност, ускорена от пандемията и оставила регулаторите да играят ролята на догонващи.

Цифровите финанси отключиха нови синергии сред финансови и нефинансови действия, които евентуално вкарват систематичен риск на пазара на финансови услуги “, се споделя в взаимен отчет на органите за банково, застрахователно и пазарно наблюдаване на Европейски Съюз.

Облачните калкулации, банките и други финансови компании, които употребяват външни снабдители на услуги, процъфтяват, се споделя в отчета. Понякога не е ясно по какъв начин да се категоризират някои цифрови финансови услуги съгласно съществуващите правила, създавайки неустановеност по отношение на поверителността на данните, защитните ограничения против изпирането на пари и какъв брой капитал би трябвало да имат.

В отчета се приканва Европейска комисия, която започва публични съвещания по отношение на цифровите финанси, да схване „ холистичен “ метод върху надзора на финансовите услуги.

Може да са нужни нови структури за контрол за хващане на транзакции, разпределени в групи със „ смесена активност “ или MAG, като Amazon, Гугъл, Фейсбук, Apple и други огромни софтуерни компании, предлагащи финансови и нефинансови услуги.

Сривът на немската разплащателна компания Wirecard сподели, че комплицираните договорености в границите на група, предоставяща както финансови, по този начин и нефинансови услуги, основават характерни провокации за надзорните органи.

Нарастващата цифровизация и данни за финансовите услуги изискват по-тясно съдействие сред финансовите и съответните нефинансови органи “, се споделя в отчета.

Регулаторните дейности могат да бъдат оправдани, като се има поради, че някои изявления в обществените медии са в действителност реклами.

„ По-специално на пазарите на скъпи бумаги, растежът на платформите за цифрова търговия съответства с новите трендове, като „ обществена търговия “ или капиталови препоръки, споделяни в обществените медии, което носи нови благоприятни условия, само че също по този начин и опасности “, написа още в отчета.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР