Необходими са 25 години за обновяване на целия сграден фонд

...
Необходими са 25 години за обновяване на целия сграден фонд
Коментари Харесай

Арх. Виолета Комитова: Необходими са 25 години за обновяване на целия сграден фонд в държавата

Необходими са 25 години за възобновяване на целия сграден фонд в страната и това ще коства към 1,5-2 милиарда годишно. Това сподели някогашният министър на районното развиване арх. Виолета Комитова в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

По този метод можем да спестим, защото постройките употребяват 40% от общото ползване на електрическа енергия в страната. „ Ако санираме всички здания, бихме могли да си понижим енергийното ползване с 20% ", разясни тя.

Според нея главната неточност, позволена във връзка с сегашната стратегия за саниране, е в връзката, че отпуснатите 1,1 милиарда ще са задоволителни за санирането на не повече от 1000 здания. „ В тази група чакат доста цивилен сдружения от 2015 и 2016 година, когато с националното саниране за 2 милиарда бяха направени 6000 сдружения. На всички беше дадено, че ще бъдат санирани, а парите стигнаха единствено за 2000 здания. От тогава чакат 4000 сдружения. И трето, кметовете и гражданските организации имат учредения да се съмняват в някои неща от програмата ", изясни арх. Комитова.

Тя уточни няколко неточности в програмата. „ Сградите, които бяха класирани, са класирани въз основата на документ за енергийни характерности, направен от лицензирани компании. Този документ обаче не предстои на надзор, т.е. каквото са написали съответните компании, това е единствената истина от последна инстанция. Разбрах, че към този момент са дадени 1200 документа в Агенцията за стабилно енергийно развиване, която е на послушание на енергийния министър, тъй като той дава разрешителните на компаниите. При толкоз доста милиони и при такава конкуренция трябваше да се вкара междинна мярка надзор върху документите. Втората неточност, която е заложена в тази стратегия и в целия български капиталов развой, са цените. Всеки създател на документа си поставя цени по негово убеждение, тъй като по принцип няма единни цени за фасадна изолираност, за хубава дограма, която да реализира нужните енергийни характерности ", изясни арх. Комитова.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР