Необходими краткосрочни и дългосрочни мерки, предложени на ниво Европейска комисия

...
Необходими краткосрочни и дългосрочни мерки, предложени на ниво Европейска комисия
Коментари Харесай

Румен Радев настоява да се намалят цените на емисиите

Необходими краткосрочни и дълготрайни ограничения, препоръчани на равнище Европейска комисия за намаляване на резултата от повишаващите се цени на енергийния пазар на Европейски Съюз. С това мнение влезе президентът Румен Радев на съвещанието на Европейския съвет, на което съставлява България.

Основна тематика на днешния Европейски съвет е енергийната рецесия в Европа и стремглаво растящите цени на електрическата сила и природния газ. Проблемът е общоевропейски и ние би трябвало да търсим координирани дейности на равнище Европейски съюз, тъй че да защитим жителите и бизнеса.

Държавният глава ще упорства като значима мярка, която сега липсва, да се понижат цените на излъчванията на парниковите газове , които към този момент надвишават разчетните от Европейска комисия равнища за 2030 година. Друга опция е събраните средства от продажба на излъчвания да могат да се употребяват за спешни ограничения.

Румен Радев посочи и че е значимо цените на енергийната борса да са транспарантни и да не се позволява далавера . " България създава сила, задоволителна за своя пазар, и изнася сила. Ние сме част от Европейски Съюз и този експорт не може да бъде спрян, само че това въздейства на цените в България. Затова ще настояваме Европейска комисия да се намесва пламенно с надзор върху тържищата и ограничения за попречване на спекулата ", съобщи Румен Радев.

Президентът уточни, че България дружно с други страни, измежду които и Франция, ще упорства в незабавен порядък нуклеарната енергетика и производството на сила от природен газ да бъдат приети и включени в листата с екологично устойчиви стопански действия. Приветстваме и средносрочните ограничения, изключително за облекчение на разрешителните за ВЕИ и за търсене на решения на огромния проблем по какъв начин да съхраняваме силата от ВЕИ ", съобщи Румен Радев.

Най-важните от краткосрочните ограничения, които касаят обезщетения за жителите и за бизнеса, данъчни облекчения, държавна помощ, са оставени напълно на отговорността на страните членки и са съгласно техните финансови благоприятни условия. България към този момент е подхванала дейности, а президентът чака и още по-значими ограничения за небитовите консуматори.

Президентът акцентира, че България уверено поддържа прехода към климатично неутрална стопанска система, само че той би трябвало да бъде равномерен, резистентен, уравновесен и щадящ и за жителите, и за стопанската система. Трябва да се търсят решения, които да подсигуряват резистентност. Нужен е разбор на връзката сред актуалната енергийна рецесия и признатия пакет " Подготвени за цел 55 ". За страната ни фрапантното понижаване на излъчванията би означавало ускорение на процеса на прекъсване на обичайни базови мощности, без да има подготвеност да ги размени с нови такива съгласно актуалните технологии.

" За страдание, предходното държавно управление през декември 2020 година позволи да се тръгне по тази пътека и в този момент ние би трябвало да вършим всичко допустимо, с цел да минимизираме вредите за България ", сподели Румен Радев и добави, че би трябвало да внедряваме нови решения в нашата енергетика и то ускорено , само че никога не би трябвало да позволяваме рисково осъществяване на този преход.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР