Необходима е употреба на сила от многонационално полицейско разгръщане и

...
Необходима е употреба на сила от многонационално полицейско разгръщане и
Коментари Харесай

Антонио Гутериш: Нужна е сила срещу престъпните групи в Хаити

Необходима е приложимост на мощ от многонационално полицейско разрастване и потребление на военни активи, с цел да се възвърне законът и редът в Хаити и да се разоръжат незаконните групи там . Това сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш пред Съвета за сигурност, оповестява " Ройтерс ".

Миналата година Хаити изиска интернационална помощ за битка с банди, които значително са завладяли столицата Порт о Пренс. Гутериш предложи през октомври страните да изпратят " сили за бързо деяние " в поддръжка на полицията на Хаити.

Миналия месец съветът прикани страните да обезпечат поддръжка за сигурността и изиска от Гутериш да рапортува в границите на 30 дни за цялостен набор от варианти на Организация на обединените нации.
 Организация на обединените нации желае въоръжени сили в Хаити
Организация на обединените нации желае въоръжени сили в Хаити

Само те биха спрели бандите, които тероризират популацията

Докладът на Гутериш беше публикуван до 15-членния съвет през вчерашния ден и очерта две евентуални варианти на Организация на обединените нации. Едната би била обезпечаване на логистична поддръжка за полицията на Хаити, а другата - укрепване на политическа задача на Организация на обединените нации там.

Според Гутериш изискванията за опазването на мира в страната са неподходящи. Той прибавя още, че законът и редът би трябвало да бъдат възобновени, а групировките би трябвало да бъдат разоръжени. Допълнително е нужна сигурност на стратегическите уреди и пътищата, както и да бъде възобновено общото държавното наличие.

Гутериш упорства още, че за задачата е належащо да се употребява мощ, а дейностите би трябвало да бъдат координирани с националната полиция.

Той прикани членките " да работят в този момент ", с цел да допринесат за разполагането на многонационални сили там , а Съветът за сигурност да поддържа хода. Съединените щати към този момент са декларирали, че са подготвени да показват проекторезолюция на Съвета за сигурност в поддръжка на разполагането.
 Съединени американски щати арестуваха 4 души за убийството на президента на Хаити
Съединени американски щати арестуваха 4 души за убийството на президента на Хаити

Един от обвинените е притежател на основана във Флорида охранителна компания

Мироопазващите сили на Организация на обединените нации бяха ситуирани в Хаити през 2004 година, откакто протест докара до свалянето и изгнанието на тогавашния президент Жан-Бертран Аристид. Мироопазващите сили напуснаха през 2017 година и бяха сменени от полицията на Организация на обединените нации, която напусна през 2019 година

Хаитяните се тормозят от въоръжено наличие на Организация на обединените нации ., когато мироопазващите сили на Организация на обединените нации изхвърлиха инфектирани отпадни води в река. След това над 9000 души са умряли от заболяването, а към 800 000 са се разболяли.

Страните членки се тормозят да поддържат неизбраната администрация на министър-председателя Ариел Хенри . Хаити е без определени представители от януари.

Миналия месец Кения съобщи, че е подготвена да обмисли управление на интернационалните сили и даде обещание да изпрати 1000 служители на реда. Кенийските чиновници скоро ще пътуват до Хаити, с цел да оценят потребностите от такова разполагане. Бахамските острови могат да ангажират още 150 души, в случай че Организация на обединените нации упълномощи действието.

Според Гутериш и Ямайка е възобновила обещанието си да способства , като също така и Антигуа и Барбуда обмислят да допринесат. Той прикани държавите-членки, изключително в Северна и Южна Америка, " да продължат да надграждат този нов подтик ".

" Столицата е обкръжена от банди и на процедура е откъсната по пътищата от северните, южните и източните елементи на страната ", посочи генералният секретар.

В понеделник от Human Rights Watch оповестиха, че интернационалната помощ за сигурност би трябвало да включва защитни ограничения за попречване на злоупотреби.

В отчета си Гутериш сподели, че всевъзможни целенасочени интервенции против незаконните банди би трябвало да пазят хората и да зачитат човешките права и подобаващ развой.
 Съединени американски щати желаят още наказания против бандите в Хаити
Съединени американски щати желаят още наказания против бандите в Хаити

Това се случва, до момента в който карибската страна се бори с холерата и сериозния дефицит на храна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР