Необходима е употреба на сила от многонационално полицейско разгръщане и

...
Необходима е употреба на сила от многонационално полицейско разгръщане и
Коментари Харесай

Гутериш: Необходима е употреба на сила срещу престъпните групи в Хаити

Необходима е приложимост на мощ от многонационално полицейско разрастване и потребление на военни активи, с цел да се възвърне законът и редът в Хаити и да се разоръжат незаконните групи там. Това сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш пред Съвета за сигурност, оповестява " Ройтерс ".

Миналата година Хаити изиска интернационална помощ за битка с банди, които значително са завладяли столицата Порт о Пренс. Гутериш предложи през октомври страните да изпратят " сили за бързо деяние " в поддръжка на полицията на Хаити.

Миналия месец съветът прикани страните да обезпечат поддръжка за сигурността и изиска от Гутериш да рапортува в границите на 30 дни за цялостен набор от варианти на Организация на обединените нации.

Докладът на Гутериш беше публикуван до 15-членния съвет вчера и очерта две евентуални варианти на Организация на обединените нации. Едната би била обезпечаване на логистична поддръжка за полицията на Хаити, а другата - укрепване на политическа задача на Организация на обединените нации там.

Според Гутериш изискванията за опазването на мира в страната са неподходящи. Той прибавя още, че законът и редът би трябвало да бъдат възобновени, а групировките би трябвало да бъдат разоръжени. Допълнително е нужна сигурност на стратегическите уреди и пътищата, както и да бъде възобновено общото държавното наличие.



Гутериш упорства още, че за задачата е належащо да се употребява мощ, а дейностите би трябвало да бъдат координирани с националната полиция.

Той прикани членките " да работят в този момент ", с цел да допринесат за разполагането на многонационални сили там, а Съветът за сигурност да поддържа хода. Съединените щати към този момент са декларирали, че са подготвени да показват проекторезолюция на Съвета за сигурност в поддръжка на разполагането.

Мироопазващите сили на Организация на обединените нации бяха ситуирани в Хаити през 2004 година, откакто протест докара до свалянето и изгнанието на тогавашния президент Жан-Бертран Аристид. Мироопазващите сили напуснаха през 2017 година и бяха сменени от полицията на Организация на обединените нации, която напусна през 2019 година

Хаитяните се тормозят от въоръжено наличие на Организация на обединените нации. В страната не е имало холера до 2010 година, когато мироопазващите сили на Организация на обединените нации изхвърлиха инфектирани отпадни води в река. След това над 9000 души са умряли от заболяването, а към 800 000 са се разболяли.

Страните членки се тормозят да поддържат неизбраната администрация на министър-председателя Ариел Хенри. Хаити е без определени представители от януари.

Миналия месец Кения съобщи, че е подготвена да обмисли управление на интернационалните сили и даде обещание да изпрати 1000 служители на реда. Кенийските чиновници скоро ще пътуват до Хаити, с цел да оценят потребностите от такова разполагане. Бахамските острови могат да ангажират още 150 души, в случай че Организация на обединените нации упълномощи действието.

Според Гутериш и Ямайка е възобновила обещанието си да способства, като също така и Антигуа и Барбуда обмислят да допринесат. Той прикани държавите-членки, изключително в Северна и Южна Америка, " да продължат да надграждат този нов подтик ".

" Столицата е обкръжена от банди и на процедура е откъсната по пътищата от северните, южните и източните елементи на страната ", посочи генералният секретар.

В понеделник от Human Rights Watch оповестиха, че интернационалната помощ за сигурност би трябвало да включва защитни ограничения за попречване на злоупотреби.

В отчета си Гутериш сподели, че всевъзможни целенасочени интервенции против незаконните банди би трябвало да пазят хората и да зачитат човешките права и подобаващ развой.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР