Необходима е спешна поправка в законаДесетки хиляди пациенти са обречени

...
Необходима е спешна поправка в законаДесетки хиляди пациенти са обречени
Коментари Харесай

Бюджетът оставя без лекарства болни от рак

Необходима е незабавна корекция в закона


Десетки хиляди пациенти са обречени да останат без лекуване от 1 януари 2018 година, в случай че финансовата рамка на НЗОК за следващата година бъде призната в настоящия й тип. Става въпрос мораториума в бюджета върху нови молекули, който на процедура не разрешава с тях да се организира лекуване по здравна каса. Проблемът е, че 15 от тези медикаменти са без аналог у нас и в Европа, т.е. те нямат генерик – аналог на истинската молекула, с сходен лечебен резултат, само че по-евтин.

“Така пациенти с рак на бъбрека, метастази на гърдата, два типа левкемия, белодробна фиброза, ревматологични проблеми и други – все инвалидизиращи и смъртоносни болести, остават без всякакво лекуване. Ако не се направи незабавно корекция в бюджета за НЗОК, гласуването му на второ четене (до 30 ноември) ще е смъртна присъда за тези хора ”. Това изясни пред “Труд ” Иван Димитров, ръководител на Федерация Български пациентски конгрес.

Според финансисти, работили по бюджета за здраве, възбраната ще спести към 15 млн. лева за лекуването на тези заболявания, само че липсва финансова аргументация в плановете.

В същото време годишно изхвърляме на боклука към 30 млн. лева под формата на неупотребени онколекарства.

Причината е, че поради липса на съответна политика, у нас те не се съхраняват във флакони за многократна приложимост. Така след отваряне, остатъчните количества се изхвърлят.

Ще се похарчи повече, в сравнение с ще се спести


Има заплаха за евакуиране на дистрибутори


Забраната за нови молекули, заложена в бюджета на НЗОК за 2018 година ще докара до цялостна неспособност за доста от пациентите да се снабдят с медикаменти. Причината е, че неналичието на пазар за истински, новаторски лекарства в страната, и работата на касата единствено с генерици, ще доведат до евакуиране на съответните дистрибутори. Един от резултатите ще е и ограничение на паралелния експорт на медикаменти от страната, което евентуално е и задачата, изясни ръководителят на Федерация Български пациентски конгрес Иван Димитров.

С това 15-те медикамента за тежки болести, които са без аналог и трябваше да бъдат реимбурсирани от НЗОК от 1 януари, ще станат невъзможни за закупуване, даже в случай че пациентът има опция да заплаща хиляди левове за лекуване, изясни той.

Мораториумът основава предпоставки за здравен туризъм считат специалисти, защото пациентите имат право да потърсят избавление в определена от тях страна в Европейски Съюз.

НЗОК и в този момент има над 300 млн. обвързване към непознати здравни фондове и на процедура мораториумът би оскъпил финансирането на здравната система, безапелационен бе Иван Димитров.

Ефект


Със възбраната за нови действия се пренасочват парите


Мораториумът за нови молекули не разрешава още лечебните заведения да разкриват през 2018 година нови действия, които касата да финансира. Това обрича отделения и лечебници на финансова крах, хората – на липса на избор къде да се лекуват, а експертите – на неспособност да избират сред обособени лечения поради чиновнически решения, безапелационни са представители на пациентски организации и управления на частни и общински лечебни заведения.

Един от резултатите на тази възбрана ще е пренасочване на финансовия поток към държавните лечебни заведения, с цел да не се постанова държавно дофинансиране за тях.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР