Необходима е политическа стабилност и приемственост, за да влезем в

...
Необходима е политическа стабилност и приемственост, за да влезем в
Коментари Харесай

Зорница Русинова: Ако сме в еврозоната, може да ипотекирате апартамент в Шумен, за да тегли детето ви кредит в Берлин

Необходима е политическа непоклатимост и последователност, с цел да влезем в еврозоната, счита председателката на Икономическия и обществен съвет   Зорница Русинова.
Прочетете още
Икономическият и обществен съвет провежда конференция в Гранитната зала на Министерския съвет, по време на която представители на изпълнителната, законодателната и локалните управляващи, както и синдикатите и работодателските организации единомислещо дадоха поддръжката си за влизане на България в еврозоната и приемането на единната европейска валута. 

- Има ли символика в провеждането на такава сериозна полемика навръх 9 май, Деня на Европа, г-жо Русинова?

- Денят на Европа е един от знаците за това, че България е избрала пътя към стопански напредък и положителни приходи на хората. Аз съм израснала при социализма, в друго време, и за мен влизането на България в Европейски Съюз беше една голяма стъпка, една фантазия, която за доста хора от нашето потомство стана факт. Ние отгледахме децата си във време на разнообразни благоприятни условия, свободно пътешестване в Европа, да могат да учат в влиятелни колежи и университети и да могат да работят където пожелаят. Остава ни да създадем една последна стъпчица, с цел да влезем в еврозоната.

- Какво ще ни донесе тази дребна “стъпчица ”, с цел да я извървим?

- Често влизането в еврозоната се изяснява като “да влезем в клуба на богатите ”. Не е значимо толкоз това, че ще влезем в един клуб, а това, че ще получим доста и разнообразни благоприятни условия. И е време да спрем да спекулираме със страховете на хората, тъй като не съм чула французи или германци да са недоволни от еврото. Да, това е един преход и е обикновено да има терзания. Нашата роля като стопански и обществен съвет е да дадем опция институциите да обяснят какво ни следва, хората да могат да си задават въпросите, тъй като в този преход има неясноти.

- Неяснотите най-често са под формата на боязън от понижаване на приходите и увеличение на цените…

- Да, в действителност, доста хора се питат дали и по какъв начин това ще повлияе на приходите ни, по какъв начин ще спре спекулата на цените. Убедена съм, че на тези въпроси би трябвало да се дава отговор освен с негативизъм. Едва ли доста хора си дават сметка, че в случай че детето им, което учи в Германия, реши да остане да работи там и би трябвало да тегли заем, с цел да купи първото си жилище в Берлин, родителите му в Шумен ще могат да ипотекират жилището си. Това са приносите на еврозоната.

- Какви са упованията ви на равнище стопанска система, бизнес? Икономическият и обществен съвет има просторен отчет за изгодите и рисковете от въвеждането на еврото.

- Вярвам, че туристическият, банковият, извънредно доста други браншове, които са тясно обвързани с живота ни в Европа, ще се развиват доста по-добре. Чисто експертните оценки в отчета ни демонстрират по какъв начин стопанската система ни, отвързвайки се от валутния ръб, ще усили капацитета си да догони Европа. Всичко това ще обсъждаме освен през днешния ден, тъй като въпросите на хората би трябвало да получават ясни отговори.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР