Необходима е единна държавна политика при приема и реализацията на

...
Необходима е единна държавна политика при приема и реализацията на
Коментари Харесай

Държавният план-прием трябва да бъде преструктуриран така, че да отговаря на нуждите на пазара на труда

Необходима е единна държавна политика при приема и реализацията на приключилите висше обучение, с цел да се реализира действително обвързване на образованието с националните потребности на пазара на труда и за повишение на резултата от вложенията на обществени средства във висшето обучение. Трябва да се основат условия за реализиране на сходство сред търсенето и предлагането на експерти както със приблизително професионално, по този начин и с висше обучение посредством изследване, идентифициране и краткосрочно и дълготрайно прогнозиране на потребностите на стопанската система. Тези оферти бяха отправени към заместник-министъра на образованието и науката Мариета Георгиева по време на провелия се през днешния ден Национален съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България.

„ България се нуждае от фрагменти с положително обучение, по търсените от работодателите специалности. За страдание сега системата на висшето ни обучение „ създава " редица фрагменти с подготовка, която не е търсена от пазара на труда. Над 40% от " свръх квалифицираните " фрагменти с висше обучение работят на работни места, които изискват по-ниски просветителни и квалификационни условия или се вливат в редиците на безработните. Това от своя страна води до загуба на човешки запас. В момента тече подготовката на държавния план-прием за междинното и висшето обучение и не е късно да се положат старания той да бъде наведен в сходство с потребностите на пазара ", съобщи ръководителят на УС на АИКБ.

За следващ път АИКБ обърна внимание на представителите на министерството, че е от изключителна значимост е държавният план-прием да бъде съгласуван с броя на завършващите приблизително обучение, като броят на откритите места за студенти да е до най-много 50% от общия брой завършващи. Това ще даде опция за по-голяма конкуренция измежду кандидат-студентите и надлежно създаване на подобаващи експерти, които бързо да преминат прехода от обучение към претовареност.

Сходни са проблемите и при обмисляне на местата за възпитаници в междинното професионално обучение. Местата не са съобразени с демографските промени, налице е към момента недоумение на възпитаници и родители за потребността от придобиването на специалност, която да е насочена към бъдещите потребности на пазара на труда. Същевременно все по-притеснителни стават резултатите от Програмата за интернационалното оценяване на учениците PISA, съгласно което 54% от българските възпитаници са функционално необразовани, което слага България на предпоследно място от всички страни членки на Европейския съюз.

По думите на зам.-министър Георгиева сега Министерство на образованието и науката има за съществена задача да наложи политика на превес на професионалното над профилираното приблизително обучение, като съотношението на този стадий е 57 към 43 на 100. „ Напълно сме съгласни, че структурата на образованието би трябвало да дава отговор на публичния интерес и потребностите на пазара на труда. Това е наше желание и съществена цел. Предприели сме няколко ограничения, с които считаме, че ще сме потребни и ще дадем глътка въздух на работодателите. Първата е, че страната ще поеме осигурителните вноски на учениците в дуална форма на образование. Втората е, че дружно с МТСП сега работим по механизъм, посредством който да се облекчи заемането на свободни работни места от непознати жители, които са приключили висшето си обучение у нас ", добави зам.-министър Мариета Георгиева.

Членовете на Народно събрание на АИКБ показаха терзание от обстоятелството, че степента на подготовка на студентите не подхожда на потребностите на бизнеса, защото е най-вече теоретична. Според тях към момента липсва широкомащабна акция за разпространение на опцията студентите да подписват контракт с работодателите против вдишване на разноските за образованието им напълно от страната.

Сред другите значими тематики, които Националният съвет на АИКБ разиска с екипа на Министерство на образованието и науката, бяха още дуалното образование, измененията в листата с специалности за професионално обучение и образование.

От АИКБ дадоха обещание продължение на тематиката като за задачата ще бъде проведена специфична кръгла маса. Събитието ще се организира на 20 май 2024 година в хотел София Балкан Палас.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР