Необходим е спешен план за справяне с кризата в млечните

...
Необходим е спешен план за справяне с кризата в млечните
Коментари Харесай

Животновъди искат спешен план за кризата в млечните ферми

Необходим е незабавен проект за справяне с рецесията в млечните ферми, провокирана от фрапантното повишаване на фуражите и електрическата енергия. За това моли пред синор.бг Михаил Михайлов, ръководител на Националния съюз на говедовъдите.

По мотив на гласуваната от държавното управление актуализация на бюджета, след която за животновъдните ферми с наедрял и малък рогат добитък беше планувано да отидат 42 млн. лв., Михайлов съобщи, че още няма изясненост за разпределението на средствата. Той не изключва сумата да бъде поправена и чака помощта за фермите да се получи най-рано през ноември.

Междувременно млечните стопанства са в тежко положение поради цените на енергоносителите и фермерите разпродават крави, овце и даже земеделска земя в Добруджа, с цел да покрият разноските за ток и заплати, сподели Михайлов.

Ако една плантация е плащала до неотдавна 400-500 лева за електрическа енергия, в този момент заплаща 1000 лева В същото време доячите приблизително получават по 1000 лева, само че към този момент желаят по 1500 лева

Михаил Михайлов даде образец с плантация в Новозагорско, където кравите дават приблизително по 33 литра дневно. От продажбата им с 19 литра се заплащат разноските за фураж и остават 14 литра, с които би трябвало да се покрият заплатите, налозите и всички други разноски на фермата, при изкупна цена на млякото 78 ст.

Овцевъдите досега се радват на доста по-добри цени от 8-9 лева за агнешкото и 1,30-1,40 лева за литър мляко, само че скоро и при тях разноските ще скочат, защото би трябвало да купуват фураж за агнетата и овцете майки, както и да покрият разноските за ток.

Затова Националният съюз на говедовъдите чака от агроминистерството и научните институти към него да създадат в идващите дни незабавен разбор на обстановката и да предложат съответни ограничения за подкрепяне на бранша.

На въпрос дали фермерите желаят обезщетения за изразходваната електрическа енергия, той съобщи, че държавното управление би трябвало да реши дали подпомагането би трябвало да е ориентирано към тока, фуражите, или да е с парични средства.

„ Средната цена на млякото набъбна от 64 на 66 ст. за литър, само че кг царевица към този момент коства 50 ст. 10-процентното нарастване на изкупните цени на млякото не може да покрие 30-40-процентното повишаване на фуражите “, съобщи ръководителят на Националният съюз на говедовъдите.

По мотив на прогнозата, че поголовието от млечни крави в България ще намалее до 221 хиляди животни, той сподели, че някои кланици в Югозападна България са компактно ангажирани в идващите месеци, като главно се разпродават по-непродуктивните крави, а цената на кг живо тегло на телетата е под 4 лева

Намалението на броя крави се случва в цяла Европа и защото стопаните пазят най-млечните животни, към този момент се резервира производството на мляко. Но и това съгласно него ще завърши до едно равнище, а по-късно общото произвеждане на мляко ще падне с редуцирането на животните.

В Сърбия в поддръжка на бранша Данък добавена стойност на фуражите е понижен от 20 на 10%, като говедовъдите получават в допълнение по 20 динара (около 33 ст.) на литър създадено мляко. В Гърция Данък добавена стойност на фуражите е понижен от 23% на 12%, а в последните дни - на 6%, уточни Михайлов като образец за подкрепяне.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР