Необходим е надпартиен, национален консенсус за провеждане на закъснялата реформа

...
Необходим е надпартиен, национален консенсус за провеждане на закъснялата реформа
Коментари Харесай

Джевдет Чакъров поиска временна комисия за изработване на концепция за реформа на системата за здравеопазване

Необходим е надпартиен, народен консенсус за осъществяване на закъснялата промяна в системата на опазването на здравето.

Това съобщи депутатът от Движение за права и свободи Джевдет Чакъров по време на парламентарен надзор с присъединяване на министъра на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.

Движение за права и свободи обмисля опцията да предложим основаването на Временна парламентарна комисия за разработване на идея за промени в системата на опазването на здравето като считаме, че това е доста значимо, необходимо и не трябва да се отсрочва във времето, добави Чакъров.

Според него във връзка с незабавната помощ би трябвало да се положат още съществени старания, с цел да не се изгубят средства и да се усъвършенства активността й.

Чакъров попита министъра до каква степен е стигнало осъществяването на Проект „ Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ “, финансиран от Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 година и в случай че не завърши в период от кое място ще се дофиинансират незавършените действия.

Министър Меджидиев го увери, че сега се поставят големи старания дейностите да бъдат осъществени в качество и в период с възстановяване на достъпа. Но призна, че през годините този развой е бил доста неглижиран.

Единствено огромни старания е полагало служебното държавно управление по времето на министър Илко Семерджиев, който е съумял да предоговорира и да удължи периода на тази стратегия, само че тя още тогава е забуксувала, сподели министърът и добави, че през предходната година съвсем нищо не е свършено.

Това е доста притеснително. Важно е да не се изгубят пари, само че по-важно е да се усъвършенства и инфраструктурата и да се основат нужните условия за положително действие на незабавната здравна помощ в страната. Решаването на тези проблеми не би трябвало да се преглежда поотделно, те би трябвало да бъдат в подтекста на цялостна промяна в опазването на здравето, в противоположен случай ще продължи практиката да се работи на парче, сподели Чакъров.

Д-р Асен Меджидиев съобщи, че изцяло поддържа концепцията за основаването на парламентарна комисия за изработването на идея за промяна на системата на опазването на здравето.

Нека да погледнем на опазването на здравето извънредно надпартийно и да се обединим всички в стратегически взимане на решения, да спрем да приказваме за тотални промени, а малко по малко да подобряваме системата всички дружно – и политическите партии, и обществото, счита министърът.

Според него едно от нещата, с които би трябвало да стартираме, е незабавната помощ.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР