Необходим е един, макар и временен, но редовен кабинет с

...
Необходим е един, макар и временен, но редовен кабинет с
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: БСП е единствената лява партия в този парламент

Необходим е един, въпреки и краткотраен, само че постоянен кабинет с настоящ парламент, твърди социалистът
„ Изход постоянно има, несъмнено и повече от един, стига да има предпочитание. Почти всички през днешния ден приказваха за взаимни отстъпки, консенсус и значимите задания пред това Народно заседание. Но виждаме по какъв начин някои схващат единодушието и конеснсуса – „ Ще има консенсус, в случай че се съгласите с нашата кандидатура “. “ Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и определен за депутат Кристиан Вигенин в ефира на Българска национална телевизия.

„ Тази борба не е обвързвана с нашето държание, тъй като ние ясно сме заявили отношението си към вероятните решения от страна на ГЕРБ. Участвахме във вторите гласувания, тъй че ние нашия принос сме го дали. Но също така и анализирайки обстановката, за нас беше ясно, че първата и втората политическа мощ, излъчвайки претенденти – нямат болшинства зад себе си. Затова преценихме, че е добре да дадем късмет за трета кандидатура, която би могла, на фона на обстановката, да бъде кандидатура, която да събере по-широка поддръжка. След като двете съществени политически сили, за които е основно да не позволен другата да бъде определена – да могат да се обединят зад третата “, добави Вигенин за обстановката в Народното събрание.

По думите му загрижеността на социалистите е поради това, че в този въпреки и съгласно него къс по живот парламент, би трябвало да се решат някои значими проблеми. „ Ангажирайки се с това и давайки единодушие аз да бъда този претендент и в случай че се случи на следващия ден да бъда определен за ръководител – аз бих могъл да се оправя с тази обстановка. Даваме този късмет на Народното събрание. Готови сме да размислим, в случай че има някакви рационални решения, които могат да доведат до отблокиране на обстановката. Не се получава единствено с поддръжка от 3-те партии, които управлявахме дружно в предходния мандат. Не се получава и от страна на ГЕРБ, тъй като те също не могат да реализират нужната поддръжка. Затова концепцията, в случай че можем да се обединим към един претендент, би било най-добре “, разяснява социалистът. Вигенин уточни, че в случай че има единствено един претендент – то той няма по какъв начин да е нито от първата, нито от втората политическа мощ.

„ За нас доста по-важно от това кой тъкмо е ръководител, е този парламент да може да работи най-малко 2-3 месеца. Основание за това ни дават поръчките на парламентарните групи. Включително и от срещата, която имахме оня ден по наша самодейност отново. Показа се, че има ред въпроси и политики, по които сме съвсем единомислещи. Като посока на размишление и във връзка с бюджета, приходите, обществените задължения и поддръжката за бизнеса, с някои разлики несъмнено “, заключи зам.-председателят на Българска социалистическа партия.

Той бе безапелационен, че Българска социалистическа партия е единствената лява партия в този парламент. „ Но аз виждам по какъв начин всички партии – леви, десни и центристи, последователно стават леви, поради обстановката, в която се намираме. Ние се придържаме към законите, Конституцията и политическата логичност. След като стартира работа този парламент- би трябвало да бъдат изчерпани всички благоприятни условия да има кабинет. Виждаме, че няма явни болшинства, само че може би обстановката ще притисне политическите обединения да търсят тези взаимни отстъпки, с цел да има настоящ кабинет. Един въпреки и краткотраен постоянен кабинет с настоящ парламент би могъл да закрепи парламентаризма. А нека след идващите избори жителите да дадат изрично мандат на политическа мощ или болшинство, които да възстановят същинския парламентаризъм и постоянното ръководство “, приключи Кристиан Вигенин.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР