Ненужен договор на стойност над 1.7 млн. лв. е сключен

...
Ненужен договор на стойност над 1.7 млн. лв. е сключен
Коментари Харесай

Докато все още Радостин Василев е бил министър, ММС е сключило ненужен договор за 1,7 млн. лв. в последния ден от министерстването му

Ненужен контракт на стойност над 1.7 млн. лева е подписан от държавното сдружение " Национална спортна база " (НСБ) в последния ден, в който министър е бил Радостин Василев. Това излиза наяве от прессъобщение на служебния министър Весела Лечева. Наскоро тя загатна пред Българска национална телевизия за абсурден договор за закупуване на програмен продукт. Сега тя дава детайлности.
 
Договорите (за софтуерния артикул и лицензиите към него) са подписани от НСБ на 1 август 2022 година (б.р. - това е денят, в който президентът Румен Радев издаде указа си за назначение на служебно правителство). Те са подписани от изп. шеф на подопечното на ММС сдружение Венцислав Петков и са за общо 1 746 600 лв., с включен Данък добавена стойност.
 
До момента са осъществени заплащания по тези контракти в размер на 1 087 057 лева, като от ММС не желаят да назоват името на компанията поради конфиденциалността на връзките ѝ, вписани в договора, тъй като " това би могло да докара до спомагателни финансови вреди за сдружението ".
 
Интересно е, че заплащането на тази сума " е осъществено на 4 август 2022 година в банков клон, с попълнени на ръка платежни нареждания, в прорез с одобрената процедура на сдружението за онлайн разплащания ". Тези 1.087 млн. лева също така надвишават размера на което и да е еднократно заплащане по подписани контракти от НСБ през последните години.
 
Конкурс или друга процедура не е извършена, се споделя още в известието. На уеб страницата на НСБ също не е оповестена информация за провеждането на такава процедура. Не са открити и протоколи от съвещанието на Съвета на шефовете на " Национална спортна база " - нито за за процедурата по подписване на тези контракти, нито за целия интервал на ръководство на изп. шеф Венцислав Петков, а единствено обособени препис-извлечения.
 
В допълнение: и.д. секретар-протоколчик на Съвета на шефовете и ръководител на Съвета на шефовете към оня миг Владислав Божиков не е обезпечил предаването на съществуващите протоколи от съвещанията в ръцете на назначеното от Лечева управление на сдружението.
 
" Основната активност на НСБ е стопанисване и дейно ръководство на спортните уреди и обекти, обезпечаване на условия за настаняване и подготвителна активност на спортисти, за което тя разполага с нужния програмен продукт. НСБ ЕАД не поддържа спедиторска и складова синхронизация и няма нужда от сходен артикул, който е подобаващ за потребление от огромни компании с десетки хиляди клиенти и консуматори, както и за огромни производства ", изтъкват от ММС.
 
" Това е извънредно скъпоструващ артикул, който ще е в тежест на сдружението освен в този момент, само че и в идващите години. Като принципал на " Национална спортна база " ще подхваща дейности, с цел да бъде предпазен държавният интерес ", означават от ММС.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР