Нено Димов съобщи, че е взел решение да изтегли от

...
Нено Димов съобщи, че е взел решение да изтегли от
Коментари Харесай

Кабинетът ще отложи решението за промяна на концесията в Банско

Нено Димов заяви, че е взел решение да изтегли от плануваното за сряда съвещание на Министерски съвет проекторешение за смяна на концесионния контракт на оператора на ски зона " Юлен "

© Надежда Чипева Още по тематиката
Зелените бойкотираха срещата в екоминистерството за Банско

В сряда предстоят митинги за и срещу проектите за строителство в ски зоната на курорта
11 дек 2017
Кабинетът вижда втори въжен превоз на Банско против по-висока концесионна такса

Готвени промени в проекта за ръководство на Пирин може да отворят вратата за по-мащабно строителство съгласно природозащитници
20 ное 2017 На фона на плануваните за сряда митинги за и срещу втори въжен превоз в курорта Банско, кабинетът ще отсрочи решението дали ще разреши строителството в ски зоната. Във вторник министърът на околната среда Нено Димов заяви, че е взел решение да изтегли от плануваното за сряда съвещание на Министерски съвет проекторешение за смяна на концесионния контракт на оператора на ски зона " Юлен " и ще го внесе дружно с корекциите в проекта за ръководство на " Пирин ", които са в процедура за публично разискване. Така разискванията в държавното управление ще бъдат сигурно след 22 декември като обаче екоминистърът не се ангажира с съответен период.

Замразени диспути

След като в понеделник извършения по предписание на премиера Бойко Борисов спор за бъдещето на ски зоната в Банско бе бойкотиран от природозащитни организации, остана провесен въпросът дали на съвещанието си в сряда държавното управление ще преглежда концепциите за промени в концесионния контракт на компанията " Юлен ", които би трябвало да разрешат ново строителство на въжен превоз в ски центъра против заплащането на по-висока концесионна такса. Във обаче стана ясно, че това няма да се случи към този миг. Пред публицисти министърът на околната среда Нено Димов заяви, че ще изтегли от дневния ред на кабинета тази точка през актуалната седмица и ще я внесе дружно с проекта за ръководство на " Пирин ", чиито корекции също са свързани с опцията да бъде позволено ново строителство на ски инфраструктура. Въпросният проект е в едномесечна процедура по публично разискване, която би трябвало да продължи до 22 декември, след което се чака и внасянето на двете решения дружно. Нено Димов не се ангажира с съответен период, в който това ще се случи, обяснявайки, че интервалът зависи от постъпилите въпроси и мнения в процедурата за публично разискване.

Две решения по oбщ проблем

Пред публицисти във вторник Нено Димов изясни, че смяната в проекта за ръководство на " Пирин " и смяната в концесионния контракт на " Юлен " нямат юридическа обязаност и въпреки да са стартирали дружно като процедури, се разминават във времето, защото проектът предстои на 30-дневно публично разискване, а за концесионният контракт не се постанова такава процедура. Същевременно обаче и двете промени се отнасят до екологичния и стопански аспект на един и същи проблем, поради което е взето решение да се преглеждат и дружно, стана ясно от думите на министъра. " Балансът може да бъде реализиран по-добре, в случай че се гледат взаимно ", разяснява Димов, допълвайки, че при вероятно разглеждане " на парче " " може да бъде изпуснато нещо ".

Министърът не разяснява и дали възможното отсрочване на решение за смяна в концесионния контракт за началото на 2018 година ще бъде обвързвано с в допълнение съобщение до Европейска комисия. През седмицата от коалиция " За да остане природа в България " заподозряха, че държавното управление " бърза " да прокара измененията в контракта до края на годината, защото от януари 2018 година влиза в действие новият закон за концесиите. " Тъй като размерът на концесията надвишава сумата от 5 млн. евро оборот за периода ѝ, съгласно новия закон за смяната би трябвало бъде известена Европейската комисия. Нещо повече – ще се наложи да се потвърждава пред комисията, че актуалният концесионер е единственият, който би могъл да стопанисва зоната след изменението, предвиждащо увеличение на площта на новото строителство ", споделиха от обединението.

За сряда са планувани два митинга, свързани с проблема в Банско. Природозащитните организации оповестиха, че е планувано шествие в София против концепциите за строителство на втори кабинков въжен превоз в столицата. Същевременно обединяването " Бъдеще за Банско " се готви за демонстрации в курорта в поддръжка на построяването на новото оборудване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР