Нено Димов © Георги Кожухаров Нено Димов е първият действащ

...
Нено Димов © Георги Кожухаров Нено Димов е първият действащ
Коментари Харесай

Убедителни ли са обвиненията и арестът на Нено Димов

Нено Димов

© Георги Кожухаров Нено Димов е първият настоящ в министър в новата българска история, който е настанен в следствения арест с непрекъсната мярка задържане под стража. Показният арест и тежки обвинявания против министъра на околната среда и водите в оставка бяха посрещнати със смесени усеща.

След като беше отведен от министерството и " непринудено " качен в бус на профилираната прокуратура Димов беше арестуван за 24 часа от Министерство на вътрешните работи, а по-късно и до 72 часа от прокуратурата, която го упрекна в умишлена занемареност и изиска от съда непрекъснатото му задържане.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Дали обаче дейностите на държавното обвиняване са безапелационни и може ли Нено Димов да носи наказателна отговорност за дейностите си.

Каква е тезата на прокуратурата

Обвинението против Нено Димов е за умишлена занемареност ( " длъжностно лице, което не постави задоволително грижи за ръководенето, ръководството, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за предоставената му работа и от това последва забележителна щета, заличаване или прахосване на имуществото или други обилни вреди на предприятието или на стопанството " - НК).

Според Закона за водите всеки месец министърът утвърждава график за потреблението на водите от така наречен сложни и значими язовири, които са общо 50 на брой и измежду които е и язовир " Студена ". С този график се прецизира какъв брой вода ще се употребява за питейно-битови потребности и какъв брой за промишлени. Тезата на прокуратурата е, че от началото на 2018 година до ноември 2019 година Нено Димов е утвърждавал график за язовир " Студена " без да регистрира, че количеството вода във водоема понижава.

Тъй като законът за водите вкарва ред за угаждане на настояванията за водовземане (първо за питейно-битови потребности, след това за аграрни цели, а чак най-после за промишлени) прокуратурата приема, че министърът е трябвало да поправя този график и да не утвърждава количества за потребностите на " Стомана " и " ТЕЦ-Перник " още от януари 2018 година

Пропускайки да направи това, Нено Димов е нанесъл щета за 11 млн. лева - колкото е коствала водата отишла за промишлени, а не за питейни потребности.

Какво има по делото

Според юрист Ина Лулчева, която съставлява Нено Димов, близо половината от 59 тома доказателства по делото съдържат материали от ремонта на стената на язовир Студена - каквато е била първичната тенденция на следствието. В другите томове има протоколи от съвещания на общинския съвет в Перник, отчети от ДАНС и Басейновата дирекция. Към момента на задържането на Нено Димов не е бил разпитан нито един чиновник на Министерство на околната среда и водите, а до 20 декември делото се е водило в посока активността на " ВиК - Перник ", регионалния шеф и кмета на града.

Единствените доказателства, свързани с активността на Нено Димов, са поръчките на " ВиК Перник " и одобряваните от него графици за прилагане на вода от язовир " Студена " без обаче административните преписки към тях.

Къде е казусът

Конструкцията на обвиняването страда от два съществени порока. Първо, приема се, че е налице прахосване на имуществото, т.е. водата вместо за питейни е отишла за промишлени потребности. Тази теза обаче издиша, тъй като водата не е " разпиляна ", защото за нея е било платено - нещо, което прокуратурата не отхвърля. Ето за какво няма по какъв начин да има нанесена щета в посочения в обвиняването размер от 11 млн. лева Нещо повече - подаването на вода към " Стомана " и " ТЕЦ-Перник " продължава и до през днешния ден.

Второ, прокуратурата приема, че министърът без да пита прави преценка какъв брой вода и на кого би трябвало да отпусне. Истината обаче е, че под него има най-малко две експертни равнища в министерството, които би трябвало да изследват поръчката, подадена от " ВиК Перник " - отрасловият зам.-министър Красимир Живков и основна дирекция " Управление на водите ". Цялата преписка с локалното ВиК сдружение се е водила със зам.-министър Живков, който до непрекъснатото задържане на Нено Димов в събота не е бил разпитан.

Не е разпитана и шефа на основна дирекция " Управление на водите " в министерството. От 2018 година това е Илияна Тодорова. Преди това тя е била основен юрисконсулст в Басейнова дирекция Западнобеломорски регион - Благоевград (в която попада водосборният басейн на река Струма), а по-рано юрист във " ВиК - Благоевград ".

Адвокат Ина Лулчева, която пази министъра на околната среда и водите, разяснява, че нито един път до октомври 2019 година в поръчките на " ВиК Перник " не се сочат някакви особености за положението на язовира. През втората половина от годината е записано, че язовирът е в интервал след прииждане, а през останалата - в интервал преди прииждане. В месечните информации било записано, че хидроложките данни сочат за средно-влажен режим, като чак през октомври 2019 година е посочено, че режимът е средносух, а през ноември - изсъхнал.

Няма изясненост дали в документите, които са придружавали плана за график, който Димов е утвърждавал, е имало някакви сигнали, че има проблем с водата. По делото не са събрани и преписките по останалите 50 язовира, за които Димов дава отговор, с цел да се види дали към язовир " Студена " е имало характерен метод.

По време на съвещанието по настояването за непрекъснатия арест на министъра в събота прокурор Кънев разви тезата, че става дума за елементарна аритметика, която Димов е трябвало да направи.

Защо е рисково

Обвинението и показният арест на Нено Димов нямаше по какъв начин да не срещнат необятно публично утвърждение. Арест на настоящ министър е без казус в България от Втората международна война насам и сигурно ще послужи за оборване на обстоятелството, че прокуратурата не закача високите етажи на властта. В този смисъл сходен внезапен ход евентуално подвига рейтинга на Иван Гешев - нещо, от което той незабавно се нуждае поради множеството кавги към избора му.

Обвиненията против Нено Димов са и нещо като отговор на упованията на жителите на Перник и региона, в смисъл - няма вода, само че пък има арести.

С надменното си държание към бранителите на природата и безспорната неяснота, която наложи в работата на министерството, Димов сигурно не си е спечелил социална поддръжка.

И на последно място - досегашниятг министър на околната среда е комфортната жертва, сходно на върволицата министри от " Синята коалиция ", които станаха обвинени в края на 2015 година, след рухването от власт на второто държавно управление на Борисов.

До Нено Димов умерено можеше да има някого от районното министерство, тъй като по закон то ръководи ВиК бранша (и държи 51% от " ВиК-Перник ", което е отправяло поръчките и което носи виновност за положението на водопреносната мрежа, в която е потъвала водата от " Студена " ).

Нито един от посочените от прокуратурата причини няма общо с правото и потреблението им като опрощение за задържането на Димов е рисков компромис с върховенството на закона. А както на Нено Димов му се наложи от опит да разбере - който се подиграва с правото, рано или късно правото се подиграва с него.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР