Неназовани въоръжени нападатели нападнаха малка частна въглищна мина в югозападната

...
Неназовани въоръжени нападатели нападнаха малка частна въглищна мина в югозападната
Коментари Харесай

Неизвестни нападатели убиха 20 миньори в Пакистан

Неназовани въоръжени нападатели нападнаха дребна частна въглищна мина в югозападната част на Пакистан в петък, като стреляха по миньорите, убивайки най-малко 20 души и ранявайки още седем , оповестиха полицията и медиите. Инцидентът се случи в размирната провинция Белуджистан , която граничи с Афганистан и Иран. Това е най-тежкото нахлуване за последните седмици, предава Ройтерс.

Атаката идва малко преди Пакистан да бъде хазаин на срещата на Шанхайската организация за съдействие , както и по време на аудиенция на делегация от Саудитска Арабия, която изследва вложения в минната промишленост на страната, опитваща се да се възвърне от икономическа рецесия.

Сред починалите има четирима афганистански жители , а други четирима са ранени. Според полицейския чиновник Хумаюн Хан, въоръжените мъже са употребявали тежки оръжия при офанзивата против мините на компанията Junaid Coal в региона Дуки, на изток от град Куета. Нападателите са изстреляли ракети и гранати по мините и по-късно са събрали миньорите на едно място, където са ги разстреляли.

Местни медии оповестиха, че нападателите са унищожили и съоръжение и са запалили минната техника.

Белуджистан е раздорен район от десетилетия, където размирен групи се борят против страната, потвърждавайки, че не получават обективен дял от районните запаси. Често офанзивите са ориентирани против мигранти, в това число служащи от Афганистан, наети в частни мини.

В региона има 10 въглищни мини, съгласно публични източници. Йохар Хан Шадизаи, доктор в районната болница, заяви, че са получили 20 тела на убити миньори и шестима ранени .

Пакистанският министър председател Шехбаз Шариф изиска отчет за случая и съобщи, че държавното управление е решено да изкорени всички форми на тероризъм. Провинциалното държавно управление е наредило следствие на нападението, а казусът е регистриран като терористичен акт.

Пакистан е очевидец на повишаване на ислямския екстремизъм от 2022 година, когато примирието сред пакистанските талибани и държавното управление се провали. По-рано тази седмица двама китайски жители починаха при.

Отговорност за нападението поеха бойците от Белуджистанската освободителна войска (BLA), която е една от няколкото групи, борещи се против държавното управление.
 Над 80 ранени служители на реда при конфликти с последователи на Имран Хан в Пакистан
Над 80 ранени служители на реда при конфликти с последователи на Имран Хан в Пакистан

Протестът бе неразрешен от управляващите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР