Немскоезични издания проучват безскрупулните действия на чужди тайни служби, чиито

...
Немскоезични издания проучват безскрупулните действия на чужди тайни служби, чиито
Коментари Харесай

Руски шпионски афери, чиито следи водят към България

Немскоезични издания изследват безскрупулните дейности на непознати секрети служби, чиито следите водят и към България. Какво научаваме за българската петорка в Англия, Ян Марсалек и заканите против Христо Грозев?
 
Орлин Русев и още петима български жители към този момент от години са шпионирали в интерес на Русия, уверени са английските следователи, представени от Втора немска телевизия ZDF. А Русев е в непосредствен контакт с вероятно най-издирвания човек в цяла Европа през днешния ден: Ян Марсалек, укриващия се някогашен управител на срутилата се пирамида Wirecard. За новите обстоятелства, свързани с шпионския скандал, чиито разклонения водят към Москва, Виена, Берлин, София и Лондон, през днешния ден осведомят още изданията " Зюддойче Цайтунг " (ЗЦ), " Шпигел " и виенският " Щандарт ", написа " Дойче веле ".
 
Хиляди чатове се изследват
Британските следователи са извлекли хиляди чатове сред Русев и Марсалек, които в този момент се проучват в това число и от проверяващите публицисти. Тези чатове демонстрират, че Марсалек в действителност е работел за съветските секрети служби. В един от тях той натоварва Русев " да изпере " в Берлин 20 000 в брой, които след това да бъдат занесени в тайната квартира във Виена, където да вземем за пример попадат и мобилни телефони на австрийски политици, откраднати от други сътрудници. За тези телефони Русев сбито написа на Марсалек: Collected. Тоест: " Събрани са ".
 
В различен пакет чатове сред Марсалек и Русев става дума за щурм във виенското жилище на проверяващия публицист Христо Грозев, който от години взе участие в следствията на интервенции на съветските секрети служби, в това число на покушенията против Сергей Скрипал и Алексей Навални. Във виенското жилище взломаджиите търсят точно един съответен преносим компютър на Грозев, марка IBM, който се вижда в документалния филм за Навални. Те в действителност съумяват да откраднат подобен преносим компютър и няколко празни флашки, само че съгласно Грозев без никаква информация на тях. По мотив тази акция немският ЗЦ написа:
 
" За Русия и персонално за президента ѝ в тази ситуация става дума за изменничество, а хипотетичният изменник рискува живота си. В съответния случай в недружелюбност пред Путин е изпаднала жертвата на взлома Христо Грозев, по рождение българин, който по това време живее със брачната половинка си и двете им деца във Виена. Грозев тогава работи като публицист в проверяващата платформа Белингкат – и очевидно е попаднал в челния лист на държавните врагове на Русия. "
 
Заплахата против българския публицист Грозев
Вестникът напомня, че Грозев е работил както по случая със сваления над Украйна малайзийски пътнически аероплан, по този начин и по разкриването на едно поръчково ликвидиране в Берлин, осъществено от съветски сътрудник. ЗЦ напомня и за присъединяване на австрийския сътрудник Егисто От в интервенцията против Грозев, за което към този момент писахме. 
 
Самият Грозев споделя по този мотив, че още през декември 2021 година научил от сигурен източник следното: " Президентът Путин е натоварил ФСБ да ме откри и да ме убие. " ЗЦ също написа за новите обстоятелства към връзката на българина Орлин Русев и хипотетичния съветски разузнавач Ян Марсалек, които приказват, че Марсалек и българската петорка са шпионирали Грозев, поставяйки го в смъртна заплаха. Медиите разказват още чатовете сред Марсалек и Русев, свързани и с изпирането на пари.
 
" Щандарт " цитира чатовете, в които двамата приказват за " перачи ", " руско-турски " контакти и " дюнерджии ". По същата тематика от информацията на ZDF научаваме и детайлности: На 17 ноември 2022 Марсалек изнервено написа до Русев: " Предлагате да изпълним предаването на следващия ден, тъй като сме били изпратили детайлите " прекомерно късно ".  На което Русев дава отговор: " Аматьори (…) Тия идиоти на следващия ден най-добре да дойдат на Централната гара в Берлин или до нашия хотел. " Следва засрамен отговор от Марсалек, изпратен в два през нощта: " Трябва да се извиня за това разочароващо държание ".
 
Сигурността на Германия
Шпионските афери, свързани с Марсалек и българската петорка в Англия, с Виена и опасността за проверяващия публицист Христо Грозев, които директно засягат и Германия, стигнаха и до специфичната Парламентарна комисия в немския Бундестаг, която следи тайните служби. Нейният ръководител Константин декор Нотц съобщи: " Съвършено явно при Марсалек си имаме работа с съветски топ-шпионин, който директно взе участие в ръководенето на оперативни дейности посред Европа ".
 
ZDF написа, че тези дейности могат да окажат действително влияние върху сигурността на Германия и още веднъж цитира декор Нотц с думите: " Натъкваме се на измеренията на един извънредно ексклузивен случай на шпионаж, какъвто през последните десетилетия не сме виждали ". Според него тази интервенция показва " мащабността и безскрупулността на дейностите на задграничните секрети служби в Европа, във Виена, в Лондон и в Берлин ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР