Немският технологичен стартъп Lilium, обещаващ да се превърне в компания,

...
Немският технологичен стартъп Lilium, обещаващ да се превърне в компания,
Коментари Харесай

Летящите таксита - все по-близо до реалността

Немският софтуерен стартъп Lilium, обещаващ да се трансформира в компания, предлагаща въздушни таксита, приключи сполучливо първия полет на своя първообраз за отвесно политане и кацане. Lilium набра 100 милиона $ през миналата година, като е кандидатствала за регулаторно утвърждение в Европа и Съединени американски щати и нае първия си финансов шеф. И въпреки летящи таксита да звучи налудничаво, основният търговски шеф Ремо Гербер счита, че те биха могли да са стопански по-ефективни от компании за споделен транспорт, като Uber.

Гербер счита още, че Lilium може да предложи цена на транспорт с въздушно такси от едвам 70 $ в Европа до 2025 година, само че първо би трябвало да реши проблемите към инфраструктурата и да потвърди, че самолетите й са безвредни за хората.

Много пазарни наблюдаващи са на мнение, че летящата кола може да е идната огромна вълна в превоза след такситата, скутерите и споделените колела. Lilium е следващият софтуерен стартъп, който дава обещание да промени метода, по който се предвижваме, с производството на електрически летящи таксита, освен това с обещана цена при равнище на един по-дълъг пробег с обикновено такси.

Ако проектите на Ремо Гербер станат действителност, то някой ден, до 2025-та година, с летящите таксите на Lilium пет души ще могат да летят сред Лондон и Манчестър против 70 $ на човек.

" Ние планираме да ви продаваме билетите за вашето пътешестване от нашето приложение. Това може да става да вземем за пример до 10 минути авансово, в случай че сте наоколо, или може би за идващия ден... При всички положения обаче ще е доста комфортно за потребителите. Нашата последна цел е да бъдем пълновръстен оператор, а не да продаваме самолети на частни лица " сподели още Гербер пред финансовото издание Business Insider.

Концепцията на Lilium за станции за кацане и политане

Елементите на бизнес-модела най-вероятно звучат познато, даже в случай че концепцията за летящо такси към момента и да е в областта на научната фантастика. Гербер е някогашен изпълнителен шеф на Gett, съперник на Uber в Израел, тъй че несъмнено има опит в споделените пътувания, въпреки и при наземния превоз.

Дали обаче, в бъдеще ще има място за въздушни таксита и до какъв брой резистентен може да е този бизнес модел, занапред следва да разбере с годините. Бизнес моделът на Uber да вземем за пример, търпи бруталния тест на обществените пазари сега. Компанията завоюва пазарен дял и се оправи с конкуренцията, като оферираше на ниска цена транспорт субсидиран с големи суми от частни вложители. Сега, когато компанията към този момент е обществена и следва да забележим до каква степен пазарните участници са склонни да наливат в една " бездънна яма ".

Подобно на Uber, Lilium е подкрепена сега от частен рисков капитал. Тя е набрала средства от компании, като китайската Tencent, Atomico и Obvious Ventures. До момента е събрала 101 милиона $. Но дали това ще е задоволително, с цел да повтори Lilium сполучливия модела на Uber и да доближи доминация и владичество във въздушния превоз?

Според Гербер, компанията няма да следва тъкмо модела на Uber. " Някои от играчите на пазара субсидират пътуванията, с цел да получат господстващо състояние, само че ние считаме да имаме позитивна облага от приходите ", сподели той.

Гербер твърди, че Lilium, откакто стартира да действа изцяло ще работи напълно друго от Uber. И въпреки потребителите да имат опция да си поръчат и заплатят въздушен транспорт посредством приложението на компанията, разликата е че въздушното такси няма да пристигна при потребителите. То ще потегля дружно с други пасажери от специфична станция. Този по-малък модел на метода, по който действат самолетите ще е по-ефективен и безвреден за пътуващите, настояват от компанията.

Този метод на действие, на процедура ще прави пътуванията доста по-евтини и налични за всички.

Друга разлика е, че Lilium ще би трябвало да наеме подготвени водачи - които са по-скъпи от водачите на таксита - и възнамерява да създава и поддържа личен парк от самолети.

Освен това, компанията ще би трябвало да се увери, че въздухоплавателните средства могат да изхвърчат и кацат вертикално; могат да работят на реактивна мощ и батерии; да понижат шума и да основават инфраструктура в градовете, където тези транспортни средства да изхвърчат, кацат и зареждат. Това наподобява като доста спомагателни разноски.

" Не забравяйте, че самолетът има по-дълъг живот " - сподели Гербер. Той може да остане в употреба към 25 години, съгласно специалисти. Ръководителят на немската компания добави още, че компанията му ще работи и за самостоятелни технологии в дълготраен проект, намалявайки нуждата от доста водачи за своите самолети.

Първият полет на Lilium беше сполучлив

Икономиката на летящите таксита остава под въпрос, до момента в който Lilium не потвърди, че може да лети безвредно със своите пасажери и водач и не получи утвърждение от американските и европейските авиационни управляващи.

Фирмата е подала заявление за регулаторно утвърждение на двата континента през 2018 година, като към момента не е ясно до каква степен е напреднала в това отношение. Компанията планува въвеждане на площадки за политане и кацане във към този момент съществуващи транспортни центрове като железопътни гари и счита, че е по-добре да се сътвори отворена екосистема, която да работи за голям брой компании.

Прототипът, наименуван Lilium Jet, се състои от централно тяло с овална форма, проектирано да транспортира пет пасажера. Има две предни крила и две задни крила, с 12 клапи. Тези клапи носят общо 36 електрически реактивни мотори и се накланят от отвесно към хоризонтално състояние според от това дали плавателният съд излетява или се издига във въздуха. Батериите се намират в тялото под главната кабина.

Първият полет на компанията, извършен на 4-ти май включваше просто отвесно политане и кацане, сподели представител на компанията пред Business Insider. Той продължи към една минута, като самолетът и неговите системи извършиха " тъкмо каквото се очакваше ". Lilium е направил спомагателни тестови полети и в последна сметка се надява да покаже, че може да пътува на разстояние и със скорост от 300 км за един час.

Това е малко повече от съперници като Uber, които възнамеряват да предложат самолети, които да летят на по-къси дистанции от към 60 благи с едно зареждане. Lilium има намерение да може да лети от Лондон до Манчестър, което съгласно него е постижимо поради настройката на реактивния мотор.

Разбира се, немският стартъп най-вероятно ще срещне сериозна конкуренция, в това число и от сегашния колос в транспорта на пасажери - Uber, откъдето също имат проекти за летящи таксита. Гигантът работи с четири разнообразни производители на прототипи на летящи таксита.

Напредъкът против този тип конкуренция е безценен и е съвсем несъмнено, че Lilium ще би трябвало да набере нови средства. През ноември компанията нае първия си финансов шеф Кристофър Делбрюк.
Теодор Минчев, money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР