Немислимото се случи: Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се срещнаха,

...
Немислимото се случи: Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се срещнаха,
Коментари Харесай

Доналд и Ким - симпатични, хубави и слаби

Немислимото се случи: Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се срещнаха, запазвайки си място в една от най-любопитните страници на историята. Този път, вместо бомбардиране с прилагателни, имаше замяна на усмивки.

И да ни снимате симпатични, хубави и слаби, пошегува се американският президент със струпалите се фотографи (а явно и освен с тях, предвид на това, че репликата бе произнесена в наличието на северно-корейския лидер).

Отвъд общественото измерение на срещата обаче, каква е действителната равносметка от подписаното взаимно изказване от името на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун?

Тя сигурно има своите симпатични страни, доколкото допуска нова посока на връзките сред Съединени американски щати и Северна Корея. Ако от 50-те години насам те бяха доминирани от споделената неприязън (две страни, въпреки и официално, са към момента във война), то този документ дава опция за трасирането на различен път.

Тя има и хубави нюанси, защото в упоменатото изказване двете страни се ангажират с избрани отговорности. Вашингтон - да даде гаранции за сигурността на Северна Корея. Пхенян - да работи в посока цялостната денуклеаризация на полуострова. Ангажирането на разговор с Пхенян, който да докара до намаляване на напрежението в двустранен и районен аспект, също е хубаво единствено по себе си.

Равносметката от общото изказване сред Доналд Тръмп и Ким Чен-ун обаче има и своите слаби оттенъци: подписаното изказване няма действителна юридическа стойност и обвързващ темперамент, а по-скоро се развива в посоката на случайната пожелателност. В документа денуклеаризацията е показана относително постно: това не е онази " цялостна, проверима, необратима денуклеаризация " (CVID), за която настояваше американската страна допреди дни.

Но от срещата в сингапурския остров Сентоса печелят и Доналд Тръмп, и Ким Чен-ун.

За разлика от форума на Г-7 в Канада, американският президент този път не стоеше настрана от процеса и съществуващия консенсус, а се прояви като основен фактор за протичащата се динамичност в Сингапур. Едва ли към този момент някой помни кои са били водачите и какво са си споделили те в Канада. Чисто медийно, разбирателството с Ким Чен-ун провокира доста повече интерес, в сравнение с съществуващите разлики сред Тръмп, от една страна, и Меркал, и Макрон, от друга.

В допълнение, по-агресивният метод на Доналд Тръмп по отношение на Пхенян се потвърди като по-работещ от пацифистката и дипломатическа опция. За съвсем година и половина отпред на Белия дом политиката на Тръмп по отношение на Северна Корея към този момент е по-успешна, в сравнение с сумарно бе тази на Барак Обама за осем години.

Оттам нататък Северна Корея надали ще бъде " дръпната " от китайската орбита, само че интензификацията на връзките сред Вашингтон и Пхенян сигурно будят терзание в китайския президент Си Дзинпин. За последния е еднообразно значимо по този начин както Ким Чен-ун да не дава учредения за усилване на американското военно наличие в Източна Азия, по този начин и да не разрешава действителна геополитическа преориентация на Пхенян. Директни диалози Вашингтон - Пхенян, без посредничеството на Пекин или друга трета страна, е нещо, което не очарова китайската страна.

Наред с това, Тръмп ще остане в историята като първия настоящ американски президент, срещнал се със своя северно-корейски хомолог. А в случай че общото изказване прерасне в съответни стъпки за денуклеаризация на полуострова, то Тръмп ще е сключил най-сложната (и добра) договорка в живота си.

Ким Чен-ун, от своя страна, печели най-важното: време. Всичко, което ще понижи напрежението сред Съединени американски щати и Северна Коря, е в интерес на северно-корейския водач, защото единствените действителни провокации пред властовия му монопол са от външно-политическо естество.

И в случай че самият северно-корейски водач си завоюва статута на началник на нуклеарна страна, то срещата с Доналд Тръмп го легитимира политически на интернационалната сцена. За това способства и третирането на Ким Чен-ун като на пълноправен от юридическа позиция индивид. Пропагандата в Северна Корея към този момент натъртва на всичко това.

А какво желае Ким Чен-ун от Доналд Тръмп?

На първо място, гаранции за физическото оцеляване режима му. Ким Чен-ун е млад и по образеца на дядо си Ким Ир Сен, той желае да ръководи дълго. За задачата са му нужни, в случай че не обезателно положителни, то най-малко търпими връзки с най-голямата военна мощ - Съединени американски щати.

На второ място, унищожаване на режима на стопански наказания, които са наложени върху Северна Коря. Въпреки наложената известна визия, Ким Чен-ун би трябвало да си " купува " поддръжка - единствено че не тази на хората, а на елита към него, тъй че същият да не изпада в изкушението да бъде в тайна връзка със службите на други страни.

Имайки поради всичко това, провокациите пред Съединени американски щати не завършват с провелата се среща. Администрацията на Доналд Тръмп ще би трябвало оттук насетне да стимулира Северна Корея да направи две неща.

Едното е Пхенян да се ангажира с прецизен времеви диапазон за денуклеаризацията на страната. Т.е с изключение на на " какво ", Северна Корея би трябвало да отговори и на въпроса " по кое време ". Или с други думи, текстът от общото изказване сред Тръмп и Ким Чен-ун би трябвало да се трансформира в съглашение, в което цифрите и датите да са повече от думите.

Другото е създаване на меродавен механизъм за инспекция и надзор на процеса на денуклеаризация с интернационално присъединяване.

И тук президентът Тръмп има два мощни коза.

Първият е, че глобите против Пхенян остават, до момента в който, по думите му, " нуклеарните оръжия не са фактор " (въпреки информацията, че Китай още веднъж се " разсейва " при осъществяването на санкционния режим).

Вторият е, че на този стадий Съединени американски щати не плануват отдръпване на разположените в Южна Корея свои военни елементи (въпреки загатването от страна на Тръмп, че може да бъдат прекратени взаимните военни образования сред Вашингтон и Сеул).

Всичко това ни подсказва, че срещата сред Тръмп и Ким Чен-ун по-скоро имаше за цел да официализира базова рамка, за която са се разбрали авансово преговорните екипи на двете страни.

Отвъд обективите на камерите обаче съответният нуклеарен диалог сред Съединени американски щати и Северна Корея занапред стартира.

Дано да не е неприветлив, противен и пълен .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР