Немислимото доскоро може и да стане факт - Доналд Тръмп

...
Немислимото доскоро може и да стане факт - Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Исторически пробив: Доналд Тръмп ще разговаря с Ким Чен-ун

Немислимото до неотдавна може и да стане факт - Доналд Тръмп ще беседва с Ким Чен-ун. Изненадващата вест за срещата сред американския президент и севернокорейският водач беше определeна като исторически пробив. Още за политическия хазарт на 21-и век, детайлности за срещата и реакции от Тоня Димитрова.

 © БТАДоналд Тръмп - президент на Съединени американски щати (19.09.2017): Човекът ракета е на самоубийствена задача за себе си и за своя режим.
Изявление на Ким Чен-ун 22.09.2017
" Със сигурност ще озаптя умствено изостаналия американски дъртак с огън "
В продължение на година слушахме замяна на обиди сред Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, двамата сложиха света на прага на нуклеарна война предходната година, а в този момент се случва немислимото и те ще седнат да беседват очи в очи. Съобщението пристигна от южнокорейска делегация, която брифира Белия дом за напредъка в подготовката на срещата Сеул-Пхенян през април.
Чун Ею-йо - шеф на Службата за национална сигурност на Южна Корея: Ким Чен-ун изрази неспокойствие да се срещне с Тръмп допустимо най-скоро. Президентът Тръмп оцени високо брифинга и разгласи, че би се срещнал с Ким Чен-ун до май месец, с цел да се реализира дефинитивна денуклеаризация.

Туит: Ким Чен-ун е говорел пред южнокорейските представители за денуклеаризация, освен за заледяване. Също без ракетни проби на Северна Корея през този интервал време. Голям прогрес беше реализиран, на глобите ще останат, до момента в който бъде реализирано съглашение. Подготвя се среща.
Разбира се, последва и туит на Доналд Тръмп, с който той удостоверява, че се приготвя среща.

Не е ясно в какъв формат и къде ще се организира сходна среща, евентуални местоположения са китайската столица Пекин или Къщата на мира в село Пханмунджом в демилитаризираната зона сред двете Кореи. Държавният секретар на Съединените щати Рекс Тилърсън съобщи, че организирането на сходна среща ще отнеме седмици и акцентира, че Съединените щати и Северна Корея са надалеч от стадия на договаряния.
Рекс Тилърсън - държавен секретар на Съединени американски щати: Хората не престават да се затрудняват да вършат разлика сред договаряния и диалози, когато става въпрос за Северна Корея. Условията не са подобаващи за договаряния, само че от известно време споделяме, че сме отворени за диалози и очевидно в мозъка на президента Тръмп е пристигнало времето за това.
Коментар от Пхенян няма, само че от целия свят заваляха реакции за историческия пробив. Европейската комисия дефинира плануваната среща като позитивно развиване, а съдружникът на Вашингтон в района Япония направи изказване, с което акцентира, че нямат дипломатически разлики.
Шиндзо Абе - министър председател на Япония: Високо правя оценка смяната в позицията на Северна Корея. Тя е резултат от съдействието сред Япония и Съединените щати.
Китай прикани за политическа храброст, а Русия разгласи, че сходни диалози са нужни за нормализиране на обстановката на корейския полуостров.
Гън Шуан - представител на Министерство на външните работи на Китай: Надяваме се всички страни да покажат политически кураж, да вземат верните политически решения, да не пестят старания за обновяване на диалозите за спокойно решение на спора.Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия: Преди всичко имаме вяра, че това е стъпка в вярната посока.
Северна Корея извърши 6 нуклеарни опита, има ракета, която може да доближи американска територия. Но Зимната Олимпиада в Южна Корея отвори опция за дипломатически поврат. Северна Корея не за първи път се пробва да контракти среща с американски президент, за Пхенян това е огромна победа, тъй като по този метод Северна Корея получава самопризнание на равноправна нуклеарна мощ, разясняват международните медии.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР