Немилосърдната красавица донесе 55 награди от цял свят Българското кино

...
Немилосърдната красавица донесе 55 награди от цял свят Българското кино
Коментари Харесай

Български филм със сензационен рекорд само за 4 месеца

" Немилосърдната хубавица " донесе 55 награди от целия свят

Българското кино триумфално се завърна на международната сцена с първия игрален филм на режисьора Николай Богомилов (Тимотео) -
" Немилосърдната хубавица " завоюва цели 55 награди единствено за 4 месеца. Повечето от тях са с най-високото отличие Гран-При - за най-хубав филм.

Този ефектен връх от награди няма аналог освен в българското кино, разясняват специалисти в киното.

Българските фенове също ще могат да се потопят в магията на високо оценената в целия свят продукция – премиерата е на 8 декември т.г.

Филмът към този момент е класиран в официалната  селекция на 70 фестивала в целия свят и в множеството от тях е с влиятелни награди. Извоювал е призове във Франция, Германия, Италия, Испания, Холандия, Швеция, Унгария, Полша, Малта, Канада, Съединени американски щати,  Индия, Бангладеш, Перу, Бразилия, Хонг Конг, Сингапур, Дубай, Тайланд, Индонезия, Малдиви и други

Любопитно е да се означи, че кандидати за премиите в състезанието на филмовите фестивали са сред 600 и 1500 кино лентата, до присъединяване стигат едвам 30-40, а наградените са не повече от 5 до 8 ленти.

Независима продукция е основана през 2023 година, а за театралните местоположения са определени най-красивите и магични кътчета на България. Така филмът се трансформира и в една приказна реклама на страната ни в целия свят, като демонстрира естествените и исторически благосъстояния на България.

Сценаристи са Николай Богомилов (Тимотео) и Винсент Моли, режисьор е Николай Богомилов, оператор Емил Топузов. Завладяваща е и музиката към кино лентата, която се трансформира в неотделим от действието персонаж. Тя включва творби на Гия Канчели, Йоханес Брамс, Йохан Себастиан Бах, Янис Ксенакис. Ролите са поверени на Винсент Моли, Баярма Баярма, Нели Дренска, Борис Григоров, Адриана Димова, Микаел Рабу и други Филмът е продукция на Ергана филмс продакшън – Ангел Ставрев, Марика Тошева и Николай Богомилов.  

" Немилосърдната хубавица " преплита историческия сюжет с магията на притчите и приказни светове, въвлича феновете в едно одухотворяващо образно обръщение, което дълго след финалните надписи остава в съзнанието на всеки. Името на кино лентата е въодушевено от поемата на френския феодален стихотворец Ален Шартие, а любовната нишка е авторска интерпретация на легендата за връзките сред него и кралица Маргарет Стюарт.

Епохата на Средновековието във Франция е в основата на сюжета, а магията на любовната история и философските тематики за живота и гибелта, за вярата и порока, за ересите и милосърдието, предизвикат феновете да намерят себе си в този сюжет.

Изненада за феновете е и събирателният облик на основния воин - той демонстрира същинската история на Франсоа Вийон, един от най-противоречивите персонажи на XV–ти век, а също средновековния стихотворец Ален Шартие и религиозния просветител Джироламо Савонарола.

В този на пръв взор исторически роман, героите ненадейно се придвижват в приказна история и алегория, която демонстрира съпоставими и през днешния ден всемирен полезности - за тежкия път на честния, моралния и свободно мислещ човек и цената, която заплаща създателят за своето творчество.

Авторите на лентата употребяват цялото благосъстояние на метафорите и цветовете на класическите картини на най-ярките европейски художници.

" Немилосърдната хубавица " се трансформира в дългоочакваното  бягство от стерилното, комерсиално и скучно кино, като показва нови хрумвания и подходи освен на българската, само че и на международната сцена.

Виж филмов откъс ТУК
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР