Нелоялни практики и съмнения за високи печалби са констатирали на

...
Нелоялни практики и съмнения за високи печалби са констатирали на
Коментари Харесай

Откриха 452 нарушения при проверките на пазара на храните

Нелоялни практики и подозрения за високи облаги са установили на пазара на питателните артикули у нас инспекции на Комисията за отбраната на потребителите (КЗП), Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) и Националната организация за приходите (НАП). Това разгласи служебният вицепремиер и министър на превоза и известията Христо Алексиев във връзка на мониторинга и контрола на цените на питателните артикули.
" Налице са редица нелоялни търговски практики, пораждат подозрения и за голословно високи облаги. Ние не разгласяваме война на комерсиалните вериги, нито желаеме да водим такава война ", сподели Алексиев. Той посочи, че страната няма желание да се намесва на пазара на храните. " Единственото, което желаеме да създадем е да защитим ползите на потребителите, на уязвимите групи и да се уверим, че не се генерират свръхпечалби на гърба на популацията ", безапелационен беше министърът.
За един месец са направени над 300 взаимни инспекции на разнообразни органи. 471 инспекции е направила КЗП – открити са 452 нарушавания. БАБХ е установила 32 нарушавания при общо 333 инспекции. В 71 от общо 340 инспекции Национална агенция за приходите е съставила актове за нарушавания.
" За един месец изградихме ясна методика за мониторинг и надзор на избрани хранителни артикули, приказваме за надзор по цялата верига от производител и импорт до последна цена в съответната комерсиална верига. Паралелно с това няколко страни, както от Западна и Централна Европа, по този начин и прилежащи страни, където също на месечна база следим цените на питателните артикули, които сме определили, с цел да имаме засичане ", сподели министър Алексиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР