Нели Петрова е родена на 17.1.1969 г. Народен представител от

...
Нели Петрова е родена на 17.1.1969 г. Народен представител от
Коментари Харесай

Нели Петрова: Българският шофьор е най-недисциплинираният в Европа 


Нели Петрова е родена на 17.1.1969 година Народен представител от Политическа партия ГЕРБ и Председател на Гражданско съдружие „ Карай мъдро, желая живот ”. Дъщеря й Лора беше блъсната и убита на пешеходна пътека във Варна през 2011 година

– Г-жо Петрова, родственици на починали пешеходци алармираха преди няколко дни за закъснение на каузи за такива произшествия. На какво се дължи това?

– Когато става дума за транспортни каузи, по принцип юристите на потърпевшата страна доста постоянно употребяват малки врати в закона, с цел да бавят делата. Така след приключване на законовия период не може да се направи нищо. Затова поучавам хората, в случай че виждат, че техните каузи се отсрочват във времето, да си сменят юристите.

– Това ли е пречката?

– Моят опит сподели тъкмо това. Осъзнах го, когато щерка ми почина. Преди това не бях се сблъсквала със правосъдната ни система. Но самият факт, че съумях да осъдя момчето, което я умъртви, едвам на петата година, е показателно. Преди това юристите на подсъдимия отлагаха непрестанно делото с искане за нови експертизи. Винаги намираха някакви аргументи, с цел да бавят решението на съда. Общо взето, по този начин стоят нещата и с другите каузи.

– Какво споделят с вас родители на починали?

– Знаете ли, човек би трябвало да има мощна воля и да не се отхвърля, тъй като нормално в отсрочване на делата човек губи вяра и се отхвърля. Нямаш предпочитание да се сблъскваш с едни и същи неща в правосъдната зала. Важно е да има кой да те поддържа в този сложен миг.

– Увеличават ли се тези катастрофи, какво сочи статистиката?

– Само за предходната година починалите са 31. Всъщност за 2017 година тези катастрофи са най-вече. Истината е, че българският лидер е неизпълнителен, не съблюдава законите. Масово минават на червен светофар. Когато няма санкции за тези нарушавания, всеки се усеща безнаказан. И когато се случи непоправимото, се схваща, че причинителят има и предходни нарушавания, неплатени санкции.

– По принцип се счита, че българинът го боли най към този момент като му бръкнат надълбоко в джоба. Така ли е съгласно вас и едни солени наказания биха ли трансформирали нещата?

– Хората са разграничени на две. Едни считат, че когато се постановат високи санкции, българинът съблюдава законите, а другите – че по-скоро е значима събираемостта. Наскоро излезе информация, че в Гърция ще има санкции за хора, които пушат в кола. Спомням си, че у нас санкцията за лидер без колан беше 50 лв. и трябваше да се борим за това. За мен обаче проблемите идват още от фамилията. Децата подражават на родителите си. После го придвижват и в всекидневието си. Ако родителите съблюдават разпоредбите, мислят за живота на детето си и за близките, нещата ще се трансформират радикално. Но аз не преставам да настоявам, че високите санкции подтикват водачите да съблюдават законите.

– Тогава по какъв начин гледате на концепцията 17-годишните да излизат на пътя и да получават краткотрайна брошура? Добра мярка ли е това, задоволително зрели ли са?

– Не поддържам тази концепция, макар че в действителност е процедура в доста страни. Но техните закони нямат нищо общо с нашите. Според мен това е все едно да дадеш скалпела на студент по медицина в първи курс и той да те оперира. Аз върша такава параленост. Какво ще стане, в случай че един 17-годишен седне зад кормилото и убие някого, като имате поради наклонността у нас на непослушност?

– Всъщност Законът за придвижване по пътищата е един от най-променяните през годините. Добре ли е да бъде разграничен в действителност на три елементи?

– Да, извънредно време беше и очаквам с неспокойствие да мине краят на месеца, с цел да бъде разискван в Народното събрание. Очаквам новите оферти.

– Професионални водачи се възпротивиха на концепцията водачи да остават без брошура при три нарушавания. Прекалено строга глоба ли е това или в противен случай – ще усъвършенства дисциплината на водачите?

– Много зависи от нарушаването. Ако е съзнателно и тежко, съм съгласна за такава глоба. И на мен доста хора са ми казвали, че може съответният човек да си вади хляба с тази шофьорска брошура, само че считам, че един виновен човек би трябвало да съблюдава законите и да прави всичко допустимо да не му лишават книжката и да резервира работата си. Така че въпросът е противоречив. Затова съгласно мен е належащо нарушаванията да се уточняват – в случай че не сложиш колан един път, несъмнено, че е прекомерно наказването да е за една година. Но в случай че шофираш с висока скорост и рискуваш живота на другите, наказването би трябвало да е по-тежко.

– А какви ограничения да се подхващат, с цел да има по-голяма събираемост на санкциите? Експерти непрестанно акцентират това като проблем, доскоро и вие засегнахте въпрос а.

– Според мен тези санкции би трябвало да бъдат обвързани със съответните институции и когато човек отиде да си заплати налозите да вземем за пример, да си заплаща и наложените санкции. Ако не го направи, да му се лишава шофьорската брошура. Мисля, че това е добра превантивна мярка.

– А до каква степен казусът е в неналичието на камери?

– Вярно е, че в другите европейски страни има доста повече камери. Доколкото знам, КАТ ще бъдат оборудвани с 20 нови стационарни камери в републиканската пътна мрежа. Но те са стряскащо средство. Забелязвам водачи, които понижават скоростта, когато видят камери. Така че това е добра мярка.

– Казвате, че българският водач става все по-недисциплиниран. Къде се нареждаме ние спрямо останалите европейски страни?

– Ами не знам по какъв начин да разясня този въпрос. Представете си българския водач – гол до кръста и със златния ланец, миришещ на бира. Такъв образец мога да дам. Така че съгласно мен сме на едно от последните места по дисциплинирани зад кормилото водачи. Не мога и да помисля за съпоставяне със страни като Германия, да речем. Важно е законът да се ползва, по тази причина чакам с неспокойствие новите оферти.

– Изтъква се, че сме се трансформирали в автоморгата на Европа. Доколко това оказва въздействие върху огромния брой произшествия?

– Самият факт, че огромна част от българските водачи са безотговорни, е задоволително сладкодумен. Автомобилите са като оръжие и водачите би трябвало да знаят по какъв начин да боравят с него.

monitor.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР