Нелепа смърт застигна любим на много българи пеликан.Причината за смъртта

...
Нелепа смърт застигна любим на много българи пеликан.Причината за смъртта
Коментари Харесай

Загина Мария заради сателитния предавател в тялото й

Нелепа гибел застигна обичан на доста българи пеликан.

Причината за гибелта на птицата е сблъсък с въздушните проводници. Пеликанът е умрял в Гърция наоколо до село Ситария, ситуирано на към 60 км северно от гр. Солун.

Благодарение на данните от предавателя тялото на птицата е намерено под електропровод от сътрудник от Гръцкото орнитологично сдружение (). В радиус към 1 км са открити още три починали къдроглави пеликана, като  причината е конфликт с въздушните проводници. Освен това са открити още към 50 пеликана, прелитащи в региона.

Мария беше опръстена от екип на Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) на 22 февруари 2021 година в региона на Атанасовско езеро, край гр. Бургас. Тя се трансформира в първия къдроглав пеликан с подложен сателитен предавател в България. За близо 10 месеца Мария ни даде извънредно скъпи данни, както за напредванията на този величествен тип, по този начин и за нови влажни зони, които ще бъдат в допълнение проучени от специалистите, с цел да се оцени тяхната значимост и значение за опазването на къдроглавите пеликани в тази част на Европа.

За тези месеци тя посети пет страни (България, Румъния, Турция, Гърция и Северна Македония), като измина общо 4676 км. Най-дългото разстояние, което птицата прелетя за ден, е 285 км, а най-високата точка, над която мина – 1987 м н. в. Влажните зони, където Мария се задържа най-вече са от региона на Турция (езеро Улуабат, езеро Далян, част от комплекса Караджабей и езеро Куш), България (Атанасовско езеро, язовир " Студен бунар “ и язовир " Розов бунар “) и Гърция (езерото Керкини и Петърското езеро). В рамките на три дни пеликанът съумя да посети и Варненското езеро, делтата на река Дунав и тресавище Песчина, ситуирано на остров Персин, оповестява Агро ТВ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР