Нектарината е плод, който прилича на праскова, но е с

Нектарината е плод, който прилича на праскова, но е с ...

Ползи и вреди от нектарините - кога трябва и кога не трябва да ги консумираме

Нектарината е плод, който прилича на праскова, но е с по-ярък цвят и е напълно без власинки.

Съществува погрешно схващане, че нектарините са хибрид между праскова и слива. Но всъщност те са естествена мутация на прасковата, която се дължи на „грешка на природата“.

За първи път нектарините са описани в началото на 17 век в книгите на английските ботаници, които започват да забелязват, че при неблагоприятни природни условия на някои прасковени дървета започват да се появяват гладки плодове.

Този плод се различава от прасковите по сочност и сладост. Интересен факт е, че понякога той може да се появи на дървото вместо праскови, но това не се случва всяка година. 

Калорийното съдържание на нектарините е 48 kcal за 100 грама продукт.

Състав и полезни свойства на нектарините

1. Пречистват тялото от токсини

Нектарините съдържат бета-каротин, витамини от група В, А, С, Н и РР, както и основни минерали: калий, калций, желязо, сяра, фосфор и натрий, пектин, естествени захари, диетични фибри, които нежно прочистват тялото от ненужни токсини и вредни вещества.

2. Полезни са за зъбния емайл

Нектарините са полезни за укрепване на зъбния емайл. Редовната им консумация води до подобряване състоянието на кожата, косата и ноктите.

3. Укрепват сърдечния мускул

Тези вкусни плодове са от полза за тези, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система, тъй като укрепват сърдечния мускул.

4. Полезни са при храносмилателни проблеми

Нектарините оказват благоприятен ефект върху храносмилателните процеси и имат леко слабително действие. Повлияват положително при запек.

4. Полезни са при анемия

Нектарините са полезни при анемия, тъй като повишават нивото на хемоглобина в кръвта и участва в хематопоезата.

5. Други полезни свойства

Нектарините имат и няколко други полезни свойства:
задържат влагата в кожните клетки ускоряват метаболитните процеси в организма стабилизират нервната система укрепват имунната система повишават енергичността насърчават отслабването защитават бъбреците от камъни
Интересен факт е, че в изсушените нектарини полезните им свойства се запазват в голяма степен.

Вредата от нектарините

Поради високото съдържание на естествени захари, нектарините трябва да се използват внимателно от диабетици и от хора с индивидуална непоносимост към тях.

Нектарини за отслабване

Нектарините са с ниско съдържание на калории, имат отличен вкус и поддържат усещане за ситост за дълго време, поради което са идеален сезонен плод за тези, които са на диета или следват определен хранителен режим.

Освен това, ако ядете от един до три плода дневно, можете не само да отслабнете, но и ефективно да прочистите тялото си от токсини.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com