Некоректни производители са започнали да втърдяват сиренето с наднормено водно

...
Некоректни производители са започнали да втърдяват сиренето с наднормено водно
Коментари Харесай

Пробутват ни сирене, втвърдено с лепило за месо

Некоректни производители са почнали да втърдяват сиренето с наднормено водно наличие чрез ензима трансглутаминаза, прочут още като “лепило за месо ”. Това е най-новият способ за машинация, сигнализира доктор Сергей Иванов от Центъра по биология по храните при представянето на резултатите от проби на 36 типа краве сирене, осъществен асоциация „ Активни консуматори ” в акредитирана лаборатория. Все още няма способ за разкриване на ензима, а той към този момент всеобщо се тъпче в храната ни!

Целта е с по-малко мляко да се направи нещо, наподобяващо на сирене, изясни доктор Иванов, представен от „ Телеграф ”.

У нас няма способ за разкриване на този ензим. Констатираното при към 10 от марките сирена нараснало водно наличие и ниска масленост насочва към съмнения за потребление на трансглутаминаза. Друга индикация е засиленият импорт на ензима през последните години и някои свидетелски показания на хора от сектора.

Д-р Иванов сподели още, че използването на този ензим е позволена, само че не и за изработката на сирена. Производителите на сходни артикули си играят със здравето на хората, разяснява експертът.

Ензимът трансглутаминаза опосредства свързването на протеините и точно по този начин кашавото сирене става твърдо. Омрежването на протеиновите молекули води до задържане на водата в продукта. Ефектът на ензима върху човешкото тяло още не е проучен, само че той към този момент всеобщо се влага в храните у нас.

„ Едва ли някой ще се изненада, че при 6 от 36 артикули установихме съществуване на немлечни мазнини. Това значи е, че имитиращ артикул се показва като сирене, което е доста сериозна машинация към потребителите и би трябвало да се глоби навреме. В един от тях непознатите мазнини са 100%, което значи че това е артикул на инженерната химия, в който млякото изцяло отсъства ”, изясняват от „ Активни консуматори ”.

„ Отново се постанова да повдигнем въпроса, до каква степен ефикасен е контролът върху спазването на условията за обозначаване и продажба на имитиращи артикули в България и какво не доближава на контролните органи да си правят сполучливо работата. Ако всеки шести артикул в магазините е с добавени непознати мазнини, какво ли ще открием в сиренето в детските градини, учебни столове, лечебни заведения или публични заведения? Най-добре е при подозрения жителите да подават сигнали до шефове, кметове или общински съветници, с цел да се предизвикват повече инспекции в такива заведения ”, предлагат те.

„ Отчетливо отрицателна е наклонността водното наличие да се усилва през годините. Така да вземем за пример през 2005 година нито един артикул не е съдържал повече от 55% вода, през 2008 регистрирахме над 60% вода в 3 от 21 марки, а през 2016 във всеки втори артикул ”, изясняват от асоциацията.

„ Данните от изследването слагат подозрение, въпреки и по индиректен път, че при производството на някои марки се влага изсъхнало мляко. Тъй като сухото мляко е мощно обезмаслено, стойностите на общите мазнини в сирене създадено със изсъхнало мляко са доста ниски, а водното наличие е над 60% ”, показват още от там.

Подробните резултати от тестванията, дружно с имената на правилните и неточните компании можете да видите видите ТУК.

Повече информация за трансглутаминазата, както и по какъв начин тъкмо тя въздейства на организма на индивида можете да намерите ТУК и ТУК.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР