Некоректни неща в – председател на комисията по регионално развитие,

...
Некоректни неща в – председател на комисията по регионално развитие,
Коментари Харесай

Главният архитект на Пловдив: Новият ОУП предлага зона за превантивна защита

Некоректни неща в – ръководител на комисията по районно развиване, благоустройство и локално самоуправление към Народното събрание, установяват от Община Пловдив. Едно от тях е изказванието, че Експертният съвет по устройство на територията (ЕСУТ) ще дефинира кои здания са монументи на културата. 

" В плана за изменение на Общия организационен проект на Пловдив (ОУП) се предлага да се основат зони за превантивна отбрана. В тези зони има здания, които имат характерности на монумент на културата, само че нямат подобен статут. Това значи, че когато се работи в рамките на зона за превантивна отбрана, първо ще би трябвало да се ревизира дали има такива здания, с капацитет за монумент на културата. Ако има, тогава може да се пристъпи към придобиване на статут, а в случай че няма - ще се работи по устройство на територията ". Това разяснява пред Plovdiv24.bg основният проектант на Пловдив.

В Пловдив има доста здания от ХХ век, архитектурни шедьоври, които по една или друга причина не са попадали до момента в полезрението на институциите. Според арх. Ахрянов определянето на зони за превантивна отбрана е позитивната страна на Общ устройствен план, защото има доста случаи, в които сме изгубили скъпи здания. 

На съвещанието на ЕСУТ на 1 октомври 2021 година, на който ръководител е основният проектант на общината, е прегледан предварителният план на Общ устройствен план. Протоколът е обществен и е качен навреме на уеб страницата на Община Пловдив. В него се дава 30-дневен период на проектантите да отстранят забележките от съвещанието на ЕСУТ. Категорично не се не разрешава строителството, съобщи Ахрянов и добави, че разглеждането на Общ устройствен план не дефинира и не трансформира статута на единични монументи на културата. 

Главният проектант е разговарял с Настимир Ананиев и е изискал работна среща, на която да се обясни в цялост въпросът. " Общ устройствен план се прави в цялостен синхрон с настоящото законодателство. Ананиев сподели, че ще вършат юридически разбор, само че за Народното събрание няма период, а процедурата за Общ устройствен план не би трябвало да се отсрочва, защото това е основополагащ документ за развиването на града " - добави той.

Надява се работната среща да се организира преди правенето на мнението на парламентарната комисия, с цел да се разсеят всички терзания.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР