Нека ви представя един служител, който наскоро се премести на

...
Нека ви представя един служител, който наскоро се премести на
Коментари Харесай

В лидерството няма място за комфорт

Нека ви показва един чиновник, който неотдавна се реалокира на ново работно място. В предходната си работа Рийма е била човек, способствуващ с голям брой хрумвания за напредъка на една бързо разрастващата се организация. Всички нейни сътрудници са били наясно с изключителните ѝ лидерски умения. Нейните прозрения са играели решителна роля в работата на екипа й. Нейният глас е бил този, който е карал всички да се вслушват деликатно в това, което се споделя по време на екипните срещи. Всички, с изключение на шефът й Джаред – създателят на компанията.

Миналата седмица Рийма е подала предупреждение, че ще напусне работата, тъй като е приела предложение от друга компания. Там тя ще получава по-добро възнаграждение и ще има повече независимост на деяние. Тя е написала дълга обява в Linkedin какъв брой е признателна за изключителното прекарване, което е имала в компанията на Джаред. Самият той я обсипал с хвалби по време на виртуална среща с останалите членове на компанията. С други думи, тук става въпрос за разлъка без неприятни усеща – просто бизнес.

Всичко наподобява изцяло обикновено, стига да пренебрегваме обстоятелството, че целият този развой е можело да бъде избегнат. Да, Рийма е решила да напусне, тъй като пред нея се е разкрила по-добра опция, само че и тъй като тя се е чувствала недооценена от Джаред. Нещо повече, това не е рядко срещан феномен. Множество хора напущат работа по същата причина – те имат шефове, които отхвърлят да  вземат поради вижданията им и да се вслушват в техните препоръки.

Каква е повода за това? Много просто – водачите, сходно на всички други, мъчно излизат отвън зоната си на комфорт. Различните гледни точки могат да ни объркват и нервират, те могат да провокират нашите лични разбирания за нещата. И въпреки това не е някак сериозен проблем за множеството хора, водачите не могат да си разрешат да подценяват непознатите визии. В водачеството няма място за комфорт. Какво обаче може да извършите, с цел да се научите да приемате разнообразни от вашата гледни точки? Ето няколко стъпки:

Нормализирайте опозицията

Добре е понякога да има човек във вашия екип, който съвсем в никакъв случай не се съгласява с вашите оферти. Този „ бранител на дявола “ може да ви помогне да погледнете нещата от друг ъгъл и да разширите полемиката. Препоръчително е членовете на екипа да се редуват в осъществяването на тази роля, тъй че тя да не се държи единствено от хора, които по една или друга причина са склонни постоянно да се опълчват на препоръчаните решения. Това периодично повтаряне също по този начин понижава вероятността съответен чиновник да бъде умишлен като човек, който единствено бави процеса.

Анализирайте личните си реакции

Има добра причина да назоваваме „ неуместните истини “ тъкмо по този метод. Тяхното разбиране лишава време и сила. Те могат да объркват нашите разбирания за това кои сме самите ние.  Нормално е да се чувствате смутени, когато някой ваш сътрудник показва неточност, която сте създали, или дава образци за пропуски в работата ви като водач. Не би трябвало обаче да позволявате на това си възприятие на дискомфорт да се трансформира в причина за преустановяване на полемиката. Вместо това, вземете поради дейностите и решенията, които са предиздвикали другия да се почувства по този метод. Помислете за какво той е отчаян от вашето управление. Анализирайте дали неговите рецензии се основават на обстоятелства, или на персоналните му визии за вас. Каквато и да повода, вие може да научите доста от сходен диалог, колкото и некомфортен да е той.

Помислете какво губите

Каква е цената, която плащате за това, че пренебрегвате другите гледни точки? До каква степен ограничавате личното си развиване като игнорирате неприятните истини? Как се отразява това на работната просвета, продуктивността, творчеството и доверието в цялата организация? Това са единствено част от въпросите, които би трябвало да си зададете, с цел да осъзнаете резултата от вашата изолираност като водач.

На този декор е значимо да се означи, че в днешно време е съвременно да се приказва за „ метод на мислене, фокусиран върху растежа “. Много компании даже дефинират това като тяхна съществена полезности. Накратко казано това значи да не се осланяте единствено на неща, които са лесни и приятни, и да приемете тези, които не желаете да чуете, тъй като те нормално идват от някой, който е поел риск, с цел да ги показа с вас.

Тези три стъпки са значими освен за запазването на качествени чиновници като Рийма, само че и за основаването на фирмена просвета, която разрешава на всеки да бъде най-хубавото си Аз. Тези стъпки са значими и за намирането на вашия път като водач. Не отбягвайте рецензиите и неуместните истини – те могат да бъдат трамплин, който да ви изстреля до най-високите върхове в водачеството,

……………

Илейн Лин Херинг за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР