Нека тачим нашата история и традиции и не забравяме, че

...
Нека тачим нашата история и традиции и не забравяме, че
Коментари Харесай

Радев: Нека тачим нашата история и традиции и не забравяме, че пътя напред проправяме ние

Нека тачим нашата история и обичаи и не забравяме, че пътя напред проправяме ние. Това сподели в словото си президентът Румен Радев в Пловдив на тържественото отбелязване на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Честването се организира на площад "11 май " пред Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий " и паметника на братята просветители, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Ако запитаме българите кой е най-обичаният и чакан празник ,

24 май ще е единомислещият импровизиран отговор ", акцентира президентът. Защото, по думите му, със своята чиста и светла наслада, денят на българската писменост, култура и просвета още веднъж ни събира пред храмовете на българския дух. Днес честваме силата на българското слово, нашите дълбоки здрави корени, завещани ни от достойните ни и храбри предшественици, сподели още президентът.

Отново през днешния ден ще ни поведат светлите облици на светите Кирил и Методий,

портретите на възрожденци, будители, просветители, рицари на знанието, добави Радев. "Пловдив е предопределен да бъде постоянно измежду първите. Доказа го в решителните събития на Българското възобновление, в битката за църковна и политическа автономия, в тестванията пред нова България. Доказва го и през днешния ден на полето на културата и изкуството, и на гражданската храброст. Именно тук още през 1851 година се пропуква зората на днешния празник, с цел да се разлее от град на град и да се трансформира в ден на всяко българско учебно заведение, в знак и темел на българщината ", акцентира президентът.

"Нека помним, че тази пловдивска цитадела на духа е изграждана от безрезервност, мъжество, мъдрост,

предвидливост и смелост на видни наши интелектуалци и титани на духа като Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Данов, Стоян Чомаков и доста други, сподели още той. По думите му "с перо и дело те проповядваха, че най-голямата човешка поличба е незнанието, а пътят да се отървем от подтисничество, бедност и зло е само хубавичко просвета, вярата и всеобщата култура ".

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи празничен молебен ,

а пред паметника на светите равноапостоли бяха положени венци и цветя. На церемонията участваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, ръководителят на Общинския съвет Александър Държиков, регионалният шеф Йордан Иванов, народни представители, представители на локалната власт, преподаватели, възпитаници, културни дейци, както и стотици пловдивчани.

След формалната част празничното шествие, в което се включи и президентът ,

потегли по пешеходната улица на града към пл. "Стефан Стамболов " пред постройката на Община Пловдив. Начело на процесията са Мажоретен състав при СУ "Св. св. Кирил и Методий ", Духовият оркестър "Пловдив " и знаменна група от Художествената гимназия, носеща църковни хоругви и иконата на св. св. Кирил и Методий. Тържествата в Пловдив започнаха с връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на изявени учители от учебните заведения в града. Церемонията се състоя в Актовата зала на Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий ". За празника на разнообразни места в града ще има концерти на хорове, детски вокални обединения, духови оркестри.

По-рано през днешния ден президентът насочи одобрение към българския народ по случай 24 май.

"На 24 май всички сме единствено българи. В йерархията на духа и културата нито благосъстоянието, нито властта са меродавни. Тук значимо е благородството на духа. А него носи и излъчва всяко будно дете ", се показва в приветствието, оповестиха от прессекретариата на президента.

" Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са отвън Отечеството .

Но постоянно има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език. От раждането си сме орисани да мислим и усещаме на прелестната, богата, звучна, нюансирана и изразителна родна тирада. Езикът ни въодушевява, езикът ни утешава. Езикът е наш дом и очакване в сложни и самотни моменти, изключително надалеч от Родината. В сложни години езикът е знаме на сатирата, протеста и свободата. Когато духът линее, езикът е най-точната епикриза: той страда от правописа ни, обеднява интензивният му речник, граматиката му се разпада. Дори произношението ни става безгрижно ", се показва още в приветствието.

" Но езикът на Вазов и Далчев, на Захари и Яворов, на Петър Увалиев и Валери Петров няма да загине .

Той ще надживее всевъзможни мракобесни времена на нелепост, неучтивост и чуждопоклонство и опитите на „ неразумните юроди “, които боравят случайно с думите му. Българският език ще надживее интригите на своите отрицатели и на блудните си родственици, които не признават произхода или родството си с нашата тирада. Ще надживее и комплексите на тези, които позволяват да се откажем от кирилицата.

Времената се менят. Днес българите са навсякъде, а децата и внуците ни постоянно приказват по няколко езика .

Но родната тирада, както и различен път съм имал мотив да кажа, е онази нишка, по която нашите сънародници по кръв постоянно могат да открият пътя до дома си.

Думите са наше притежание .

Нека милеем за тях, така както милеем за здравето и дома си, тъй като нашият език ще продължава да ни сплотява като народ.

Честит празник, скъпи българи! ", приключва приветствието си президента.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР