Нека си представим следната ситуация.Сестра ви, която е родила преди

...
Нека си представим следната ситуация.Сестра ви, която е родила преди
Коментари Харесай

Как очите ни променят цвета си през годините

Нека си представим следната обстановка.

Сестра ви, която е родила преди няколко седмици, ви изпраща фотография на вашата племенничка. Очите на бебето са в сивкав цвят, имат формата на бащините кафяви очи, само че цветът е доста по-близък до тези на сестра ви, която е със зелени очи.

На втория рожден ден на племенничката ви още веднъж получавате фотография. В чужбина сте и не можете да присъствате на празненството. Сравнявайки двете фотоси, ще установите, че тези сивкави очи, напомнящи повече на майчините, са придобили тъмнокафяв цвят като тези на брачна половинка на вашата сестра.

Определено възприемаме цвета на очите си като една константна отличителна линия на външния ни тип. Цветът на очите е характерност, която може в това число да въздейства и на първото (и не само) усещане за хората, с които се срещаме. Цветът на очите на събеседника може даже да повлияе на това доколко сме подготвени да му се доверим.

Цветът на очите ни обаче надалеч не е константа. Той може да се промени под въздействието на външни фактори като пострадване, зараза или даже слънчево изгаряне. Понякога смяната става напълно непринудено.

Скорошни научни проучвания разпространяват хипотезата за това, че склоността на ирисът да трансформира цвета си зависи от неговия първичен цвят - наследник, кафяв и така нататък Едно изследване, водено от офталмолога Каси Лудвиг от Станфордския университет, наблюдава измененията в цвета на очите на 148 бебета, родени в болница в Калифорния. Близо 2/3 от следените новородени се раждат с кафяви очи, а към 1/5 със сини.

Две години по-късно Лудвиг и сътрудниците ѝ откриват, че от тези 40 бебета, родени със сини очи, 11 към този момент имат кафяви очи, 3 – пъстри и две – зелени. От 77-те бебета, родени с кафяви очи, 73 към момента са били с кафяви. Изглежда, че сините очи са доста по-податливи на смяна в цвета през първите години от живота на един човек. Но за какво?

Едно от заключенията от извършеното изследване демонстрира, че в огромна част от случаите, в които цветът на очите на бебетата се е трансформирал, то те от по-светли са станали по-тъмни, а не противоположното. В изследването на Лудвиг 1/3 от очите на децата трансформират цвета. Само при пет от общо 148-те деца (3,4%) очите стават по-светли с порастването. Едно от догатките е, че потъмняването на цвета може да е обвързвано с построяването на предпазен пигмент в ириса.

Тази относително честа смяна в цвета на очите нормално се случва в ранна детска възраст. Друго изследване, извършено в Съединени американски щати, което наблюдава повече от 1300 близнаци от първите им години до юношеството, открива, че в огромна част от случаите очите стопират да трансформират цвета си до към 6-годишна възраст.

В някои случаи обаче (от 10 до 20% от изследваните случаи) цветът продължавал да се трансформира през юношеството и даже в зрелите години. При двуяйчните близнаци смяната на цвета на очите в по-зряла възраст е по-вероятна и постоянно срещана в сравнение с при еднояйчните близнаци.

Това допуска съществуването на генетичен детайл, който дава отговор за смяната на цвета на очите, отбелязва професорът по офталмология от Западноавстралийския университет Дейвид Макей.

След като стартира да се интересува от този феномен, Макей открива, че тези две проучвания са общо взето съвсем всичко налично в областта на смяната на цвета на очите при деца. За своя изненада той открива, че доста родители чакат очите на бебето им да трансформират цвета си в бъдеще.

„ Бях чувал родители и техните другари да споделят: „ О, да, бебето се е родило със сини очи, само че това ще се промени след няколко години “, изяснява Макей.

„ Седях и си мислех по какъв начин все пак няма съвсем никаква информация за този феномен. Намерих тези две изследвания, само че те са релативно дребни. И въпреки всичко потвърждават, че цветът на очите в действителност се трансформира в ранна възраст “, добавя Макей.

Въпреки че данните са лимитирани и изследванията са провеждани единствено в една страна – Съединени американски щати, те демонстрират, че смяната в цвета на очите е най-разпространена измежду хора, произхождащи етнически от Северна Европа, Тихоокеанския район или такива от междурасови фамилии.

Парарели могат да бъдат направени с смяната в цвета на косата измежду тези популации, които също се случват през детството.

„ Можете да видите фотоси на някои деца, които са били руси като бебета, само че с времето косата им е станала тъмнокестенява “, споделя Макей.

„ Пигментът в косата може да нарастне с годините и може би повода за това е, че клетките, които създават пигмент, се умножават с времето и мигрират в тази област “, прибавя той.

Според учения обстановката може да е сходна и що се отнася до цвета на очите.

„ Главният пигмент в очите е меланинът и неговото количество в действителност дефинира какъв цвят ще са очите ви “, изяснява Макей.

Обикновено разделяме цветовете на човешките очи на три основи групи – сини, кафяви и зелени, само че в реалност съществуват разнообразни разновидности. Именно те се дефинират от количеството меланин.

По-високите равнища на меланин могат да имат удобно въздействие при излагане на интензивна слънчева светлина. Подобна е функционалността му и в кожата. Този пигмент дава допълнитела отбрана от слънчеви изгаряния.

При ириси с по-малко количество меланин от метода, по който фибрите на колагена в задната част на ириса отразяват светлината, се получава наследник цвят. По-същия метод и небето наподобява синьо заради метода, по който светлината се отразява от атмосферата.

Колкото до това за какво в очите на някои деца се появява повече меланин с времето, това към този момент си остава тайнственост.

„ Всъщност не знаем какво тъкмо въздейства на тези промени в цвета на очите “, споделя Макей. Според него обаче е допустимо средата да оказва въздействие посредством някакви външни фактори.

Макар и множеството промени в цвета на очите да са безболезнени, то такива промени могат да станат и в резултат на някакъв случай, зараза или слънчево изгаряне.

Един от най-популярните образци за подобен тип смяна е артистът Дейвид Боуи. Неговото ляво око придобива тъмнокафяв цвят след тежък удар в главата, след който зеницата на окото му останала непрестанно разширена. При Боуи обаче нямаме съществуване на смяна в цвета, а просто разширение на зеницата дотам, че самото око наподобява с по-тъмен цвят.

Има обаче случаи, в които цветът в действителност се трансформира в резултат на случай. Най-често повода е зараза. Един прочут образец за хетерохромия е актрисата Мила Кунис, която има едно кафяво и едно зелено око. Хетерохромията при Мила Кунис се случва в резултат на зараза на ириса, която унищожава част от пигмента в лявото ѝ око и го прави по-светло.

Друг забавен факт е, че както и на кожата, по този начин и в ириса или на други места в окото ни е допустимо да се появяват „ бенки “ под формата на петънца. Те могат да са напълно безвредни, само че в някои случаи могат да се трансфорат в тумори.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР