Нека си поговорим за изтребители и за една комисия. Но

...
Нека си поговорим за изтребители и за една комисия. Но
Коментари Харесай

Фаталната запетайка

Нека си поговорим за изтребители и за една комисия. Но преди този момент чуйте следния анекдот. Вървял един по тъмна дома и го срещнали трима бабаити. Поискали му цигара. Дал им. Поискали му огънче. Извадил кибрит и им запалил папиросата. „ А, запалка имаш ли? “, попитали настървено юнаците. Бръкнал в левия джоб и извадил запалка. „ А за какво не е от слонова кост? “, още по-кръвожадно го погледнали бабаитите. Мъжът бръкнал в десния джоб, извадил и запалка от слонова кост. И нея им дал. „ Твойта мама, ти за какво си умъртвил слона! “, ревнали бабаитите. И пердах. Спукали го от пердах. Въпреки, че направил положително, като ги почерпил с цигара. Та по този начин и в проблема с новите изтребители за армията. У нас няма угодия за нищо. Експертната комисия, която извърши класирането на трите предложения, достигнали до крайната права, даже и да беше направила чудеса, отново щеше да отнесе парламентарен бой. Дори и да беше уредила да получим безусловно гратис самолети с въоръжение плюс образование на състава, плюс поддръжка, чисто нови, финален вик на технологията, отново щеше да изяде политически плесници.

Сега в тази ситуация няма да стане дума за това кой от трите предлагани вида изтребители би трябвало да изберем, с цел да не ме обвинят в лобизъм. Мисълта ми е за друго. Ако прочетете деликатно отчета на краткотрайната парламентарна комисия „ Грипен “, ще се шашнете от бюрократичния език, от стотиците обстоятелства, данни и изводи. Целта евентуално е да се объркате, с цел да не зададете разумния въпрос – какво толкоз се е случило? Защо е тази драма и нервност? Защо дузина депутати цяло лято преливат от пусто в празно, вместо да свършат общественополезна работа. За да установяват най-после, че състезанието бил изопачен. Ами то се знаеше, че тъкмо това ще кажат. Комисията бе основана на сценичен принцип- щом на декора виси пушка, в сюжета на постановката е отредена ролята й наложително да гръмне. Очаквал ли е някой добряк крайното умозаключение на депутатите да е, че всичко е „ о,кей “?

Оказва се, съгласно краткотрайната парламентарна комисията и нейният ръководител, че тогавашният пълководец на Военновъздушни сили, а в този момент президент, ген. Румен Радев, е трансформирал самоволно методиката, като е вкарал наложителен аршин за разсрочено заплащане, който преди този момент бил основополагащ. Пък след това станал наложителен. Схващате ли някаква разлика, тъй като на мен ми се губи? От чиновническите еквилибристики в отчета, които носят вода от девет дерета, на човек може да му побелее косата. Смята ли някой, че един военачалник може самичък, самоволно, да реши съществен въпрос, който е прерогатив на най-високо политическо ниво. На 12.12.2016 година тогавашният боен министър Николай Ненчев от кабинета „ Борисов-2 “ в оставка праща искане за даване на предложения до трите оферти в късата шортлиста, одобрена от Народното събрание. В него попада условието за разсрочено заплащане. Под документа би следвало да стои Ненчевия автограф. Това условие е в съгласие с тогавашните министри на стопанската система и финансите Божидар Лукарски и Владислав Горанов. Последният и в този момент е министър и в случай че е мъжага, да каже почтено дали е по този начин. Ето запитвам го – има ли България 1,5 милиарда лева, които да извади и да заплати кеш за изтребителите. Нека отговори почтено.

В решението на Народното събрание, което приема предлагането на Министерски съвет, подписано от премиера, на стр. 25 в т. 5. 2 за способи на заплащане е записано: „ След извършеното координиране се планува заплащането да се реализира като композиция от предплатено заплащане и заплащане след доставка за интервал от 6 год., с примерно систематизиране на заплащанията, както следва: “. И се показва за коя година какъв брой средства би трябвало да се дадат.

В отчета на краткотрайната комисия на стр. 23 обаче се сочи друго: „ Обяснението обещано от ръководителя на БУП /борд за ръководство на проекта/ по време на съвещанието на 14.09.2017., че това е записано като условие в ПИР /проект за капиталов разход/ не устоя на инспекция – в т 5. 2 е записано, че схемата за заплащане е примерна “. Ако дадете истинското изречение, признато от Народното събрание, на прогимназиална учителка по българки език, ще ви каже, че запетаята се отнася за годините, а не за метода на заплащане. Това демонстрира обикновеният синтактичен анализ на това сакрално изречение. Но очевидно граматиката би трябвало да се знае, даже и от тези, на които сме дали своят вот довери в Народното събрание. Ето по този начин дали поради неправилно разтълкувана запетая, спорят историци и литературоведи, е бил пратен на разстрел гениалният Вапцаров.

Иска ми се да опровергая и някои изказвания, изговорени на най-високо политическо ниво от ръководещите. Служебното държавно управление решило договорка от 3 милиарда лева Нито едното, нито другото е правилно. Служебният кабинет единствено подреди офертите, не е подписвал контракт. Сегашният кабинет ще направи това. Той може да избере, която си иска- от първата до последната, без да се преценява с класирането. Това е негово право. Но по тази причина се желае геройство за вдишване на отговорност. Да не се окаже, че това качество е дефицитно у сегашните ни управници. Стойността на плана била 3 милиарда лева, тъй като не се предвиждало въоръжение, гръмко съобщи министър председателят. Какъв смут! Под документа, импортиран от неговият втори кабинет в Народното събрание и гласуван от болшинството на ГЕРБ на 2 юни 2016 година, стои неговия автограф. Та на 25 стр. там е записано, че цената на плана е 1,5 мрд. лева и включва и въоръжение. В тази посока бяха офертите. И най-после – служебното държавно управление на Радев подменило военните специалисти от комисията за избор на нов изтребител. И това не дава отговор на истината. Нито един не бе пипнат.

Остава ли ген. Цанко Стойков на поста?

Сегашният пълководец на Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков обмислял да се отдръпна от поста, като имал предпочитание да отиде боен аташе в знакова столица. Причината била, че се е отвратил от политическата нервност към плана за нови изтребители за армията. Подобен слух броди от известно време в мраморните коридори на ул. “Дякон Игнатий ” №3. Близки до генерала отхвърлят това да е по този начин, базирайки се на негови думи. Дали генерала ще остане или ще се отдаде още веднъж на военната дипломация слек като бе аташе във Вашингтон, ще забележим. Колегите знаят генерала като непретенциозен и етичен човек. Факт е, че пред краткотрайната комисия той не си изкриви душата и разказа събитията такива, каквито са.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР