Нека се опитаме да представим всичко, което се случва в

...
Нека се опитаме да представим всичко, което се случва в
Коментари Харесай

Русия: Готвят ни невиждани санкции заради помощта за Донбас. Това може да донесе полза и големи промени за Русия

Нека се опитаме да представим всичко, което се случва в една картина. На пръв взор ще се случат огромни неща. Това не е просто дълго чакан отговор на изнаглялите бойци от въоръжените сили на Украйна. Предстоят още по-значими събития - съществени промени в политиката и стопанската система на Русия.

Всичко стартира с непредвидени претенции от Русия към Съединени американски щати за гаранции за сигурност. Които изложихме за първи път през последните 30 години след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Последва еднообразен отговор от страна на Съединени американски щати – опасността със лични наказания, напън върху елитите и ескалация в Донбас.

Байдън реши, че както нормално, засилвайки обстрела на Донбас, опасността от наказания и напън върху елитите, той ще сложи на нейно място осмелила се Русия.

Преди това ни възпираше и ни принуждаваше да се отдръпнем, както през 2014 година Но за изненада на Съединени американски щати, вместо да отстъпи, Путин подвига залозите – вероятното признание на ДНР и ЛНР, което Съединени американски щати въобще не чакаха. И в този момент за първи път управляващите започнаха евакуация на жителите на ЛНР и ДНР поради вероятното навлизане в Украйна за военното решение на Донбас.

И всичко това на фона на изказванията на нашето управление, че към този момент не се опасяваме от наказания. И възнамерява да преразгледа резултатите от приватизацията.

На лице имаме внезапна смяна в нашето държание и политика, която стартира с непредвидени претенции и стигна до евакуацията на жители, които биха могли да пострадат от нашия отговор към украинската войска.

Не може ли това още през цялото време, от момента, в който поставихме нашите претенции, да е бил и плануван удар против нашите олигарси, либерали и да се е готвела проверка на несправедливите резултати от приватизацията на нашите компании?

Какво правехме преди този момент. Търпяхме обстрела на Донбас, въпрекиче там живеят жители с съветски паспорти. А те продадоха ресурсите си на Запад, от които Европа произвеждаше артикули за нас. Олигарсите отнасяха забележителен дял от облагите на предпазване в Лондон.

Ние давахме на Запада на ниска цена газ, а той ни даваше артикули с висока добавена стойност. Така си живееха добре – за наша сметка и даже доставяха Украйна с оръжие и заеми, с цел да ни държат под надзор – опасността от наказания, в случай че се опитаме да отговорим с нещо на обстрела на Въоръжените сили на Украйна.

Искахме ли правдивост през всичките тези години? Да спрем обстрела на Донбас, вместо да продаваме запаси, да развиваме нашето произвеждане, а извоюваната облага да не се открива в офшорки? Разбира се, че искахме! Но беше належащо да се изчака удобен миг за промени в стопанската система и политиката.

Сещал ли се е Путин, че ответните дейности за отбрана на Донбас и настояванията на Русия за сигурност могат да бъдат последвани от изостряне на връзките и наказания, доста по-строги, в сравнение с през 2014 година за Крим - за енергийния бранш, възбрана на технологиите и удар по сметките и портфейлите на нашите олигарси? Разбира се, това беше предстоящо и много предсказуемо.

Преди това нашата стопанска система не беше подготвена за подобен удар. Дори в този момент тези наказания биха ни предизвикали прекомерно неприемливи вреди. Но ние търпеливо чакахме удобните условия. В Европа стартира сериозна енергийна рецесия и сега тя просто не може да откаже да закупи нашия газ, даже в случай че в Украйна се случи апокалипсис.

Съединените щати също имаха проблеми през годините, най-малко три такива:

Критично невисок рейтинг на Байдън, падащ от момента на позорното бягство на Съединени американски щати от Афганистан до през днешния ден, този път поради Украйна;

Развалени връзки с изгряващата мощ Китай, който се трансформира в пълновръстен съперник на Съединените щати;

Зависимост от импорт от Русия на енергийни запаси - горива и нефт, до момента в който елементарните американци така и така са недоволни от рекордното повишаване на цените.

Съединените щати в тази обстановка също не могат да реагират задоволително остро, в случай че Русия най-сетне реши да отговори на провокациите на въоръжените сили на Украйна и да отбрани своите жители от обстрели и експанзия в Донбас. Защото самите те тогава ще изгубят нужните ресурси от гориво, което ще смъкна рейтинга на Джо.

Също по този начин, прекомерно грубият отговор на Съединени американски щати ще предизвика рускареакция, които преди беше просто невъобразима, тъй като:

През 2014 година Русия към момента нямаше хиперзвуково оръжие, а в този момент го има, то беше сполучливо тествано и стартира да се доставя на войските и да взе участие в учения;

През 2014 година Латинска Америка към момента беше под контрола на Съединени американски щати, а в този момент от ден на ден страни излизат от тяхното въздействие – с изключение на Венецуела и Куба, към този момент и Никарагуа, Бразилия и Аржентина.

Накратко, това дава опция на Русия да дава огледален отговор на Съединените щати при опасност на границите – посредством учения в лоялни към нас страни от Латинска Америка, с потреблението на хиперзвукови оръжия, които Съединени американски щати даже няма по какъв начин да смъкват.

Това не е просто евентуална опасност за националната сигурност на Съединените щати, на фона на предходната убеденост, че те постоянно ще бъдат в сигурност там оттатък океана. А това ще са и безусловно ненужни разноски за защита в този момент, когато парите и военните са нужни за ограничение на Китай.

Просто няма да има по-добър миг. Така нашето управление стартира да работи – започнахме да евакуираме жителите на Донбас, с цел да сме подготвени най-сетне да отговорим уверено на провокациите и обстрелите от въоръжените сили на Украйна. Но това значи и съществени промени в самата Русия.

Отговорът на обстрела на Украйна значи точно „ пъклен наказания “ от Запада, до спиране на връзките и даже възбрана на нашите олигарси да съхраняват капитали в Лондон.

“Ще спрем опцията на олигарсите да реалокират капитала си, ще им забраним да пътуват. Ще затрудним достъпа на съветските компании до нашия финансов пазар и ще затрудним достъпа на Русия до пазара на държавни дългове”, съобщи английският външен министър Лиз Тръс.

Отлично, това значи, че най-сетне капиталът ни ще стартира да работи за страната ни и ще развиваме лични технологии и предприятия, а не да караме първични материали - петрол и газ - на Запад и да крием облагите от продажбата им в офшорки.

Неслучайно през последните дни и седмици започнаха да се появяват сходни вести за желанията на съветското управление да преразгледа резултатите от приватизацията, да изтегли дяловете в стратегически предприятия на чужденците и да национализира Централната банка.

И заради това, че глобите, поради сериозната енергийна рецесия в Европа, ще бъдат непълни, те няма да са съдбовни за нас.

Временно, несъмнено, те ще повлияят на стандарта на живот. Но по-късно приходите в Русия ще станат европейски. А приходите на европейците като в Украйна. Защото ще имаме лично произвеждане, по-изгодно от европейското. Защото газът в Русия е в пъти по-евтин, затова и стоките ще са по-евтини.

В Европа, в противен случай, поради глобите цените на газа ще се покачат още повече и ще създадат европейските артикули нерентабилни. Ние ще сменяем някои от европейските артикули, китайците ще заменят някои. Не на вятъра Путин отлетя за Пекин и подписа съглашения с другаря Си за доставка на петрол и газ за Китай.

С тези контракти и доставки ние в допълнение застраховаме стопанската система си против внезапни разтърсвания след въвеждането на западните наказания.

В резултат ние и китайците ще имаме работа и положителни заплати. Нашите артикули ще бъдат по-евтини заради по-ниските цени на газа, който се употребява като източник на сила или суровина в производството. В резултат на това ще изтласкаме европейските артикули от пазара. Тогава те ще останат без работа.

Представете си немец да почиства тоалетна някъде в търговски център в Митищи? Може да стане действителност. Нещо повече, това към този момент се е случвало в историята на Европа. Защо мислите, че в Русия прислужниците, които отварят вратите, се назовават портиери? Защото идват от Швейцария.

Не са имали работа, по тази причина и идват при нас да работят като прислужници - отварят ни вратите и и по този начин в Русия се появява тази специалност в Русия - пазач. За Европа сходно развиване на събитията е призрачен сън, само че какво да вършим.

Искаме да решим казуса с обстрела на Донбас, желаеме лично произвеждане и почтени заплати. Проблемите на европейците, че ще останат без работа, не би трябвало да ни тревожат. През всичките тези години не се тревожеха за нас - по какъв начин живеем тук под техните наказания.

И в този момент се появи добър геополитически миг най-сетне да стартираме да водим напълно друга политика и стопанска система. За това загатва евакуацията на жителите на Донбас. Ако бъдат евакуирани, тогава Русия е решена да отговори съществено на обстрела на ДНР и ЛНР, което неизбежно ще докара до изолираност от Запада, възбрана на артикули и технологии.

Да, изолацията ще бъде непълна, тъй като и самата Европа в този момент зависи от нас повече от всеки път, което ще ни помогне да преминем по-гладко през този сложен интервал. Но ще стартира напълно друга история на страната ни - национализацията на елитите и развиването на локалните промишлености.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР