Нека отдадем почитта си към будителите от миналото, но и

...
Нека отдадем почитта си към будителите от миналото, но и
Коментари Харесай

„Ние може да нямаме багери и трактори, но ще затворим културните институции с книги“

" Нека отдадем почитта си към будителите от предишното, само че и да мислим за живите в сегашното. Ние ще се борим за това “ – думи на Кирил Бинев, ръководител на Национална федерация „ Култура “ към КТ „ Подкрепа “, пред радио „ София “.

В Деня на националните будители – 1 ноември, актуалните будители - работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театралните институти в цялата страна, са призовани да стачкуват и съответните културни институции, в които работят, да спрат активността си.

Причините – ниските и извънредно незадоволителни хонорари в сферата.

На същата дата в София се провежда митинг на площад „ Славейков “ пред Столичната библиотека в 12:00 часа.

„ Ние може да нямаме багери и трактори, само че ще затворим културните институции с книги. Нека някой да посмее да стъпи на книгата и да влезе “, разяснява Кирил Бинев.

Актьорът и ръководител на Съюза на артистите в България - Христо Мутафчиев, обществено засвидетелства поддръжката си към настояванията на НФ „ Култура “ към КТ „ Подкрепа “ и съобщи, че ще участва на митинга в столицата, призовавайки сътрудниците си да създадат същото.

“Българската просвета още веднъж не е приоритет за държавното управление и това си проличава във връзка с бюджета и бюджетната прогноза на Министерството на финансите. По последни данни дефицитът във финансирането на театралните изкуства в страната възлиза на над 80 000 000 лв..

Все още не са подхванати ограничения, с които да се актуализират и одобряват нови, по- високи единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, които реализират активност в региона на театралните изкуства ", аргументира се той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР