Нека оставим тези две момчета да спорят помежду си -

...
Нека оставим тези две момчета да спорят помежду си -
Коментари Харесай

Борисов за Пеевски и Денков: Нека оставим тези две момчета да спорят помежду си

" Нека оставим тези две момчета да спорят между тях " - по този начин водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява разногласието сред премиера акад. Николай Денков и водача на групата на Движение за права и свободи в Народното събрание Делян Пеевски.

Борисов сподели, че на премиера Денков може да му каже, че хората са се изпотрошиха по заледените улици на София. Така че рискът за здравето на хората беше там, добави водачът на ГЕРБ. 

" Нашият меморандум, контракт или документ за ръководство е сред нас и Политическа партия. Това, което водачът на парламентарната група на Движение за права и свободи и премиера имат като спор си е тяхна работа, не е наша ", отговори Борисов на въпрос дали в случай че двамата /Пеевски и Денков/ не се схванат, ГЕРБ би бутнала сглобката.

По-рано през днешния ден Делян Пеевски разгласява отрито писмо до Денков, в което го упрекна, че не се оправя с ръководството, както и че е " онлайн министър председател за личен пиар ". Повод за писмото е реакцията на страната след изобилния снеговалеж през почивните дни, при който един човек загуби живота си, селища останаха без ток и отопление, влакове закъсаха на пътя. В почивните дни Пеевски също подлага на критика Денков, с цел да му изясни, че " онлайн сняг не се чисти ". Премиерът пък го предложения да хване лопатата самичък.

На въпрос каква е ролята на Движение за права и свободи в ръководството той прикани да се изгледа изявлението на Даниел Лорер от " Промяната " по bTV тази заран. В него депутатът изясни, че през последните месеци Пеевски се е трансформирал за положително и към този момент е станал представител на европейските полезности.

Относно предизвестието на президента Румен Радев, че ще наложи несъгласие на бюджета за 2024 година, в случай че Народното събрание на " озапти " финансовия министър Асен Василев, той напомни, че точно той е назначил Василев за длъжностен министър през 2021 година

" Конституцията дава право на президента да реши. Ние като парламентарно болшинство, както господин Лорер сподели през днешния ден, би трябвало да приемем бюджета. Асен Василев през последната седмица дружно с нашите специалисти направи много корекции, които са в вярната посока, и аз мисля, че към този миг централния бюджет ще бъде подсилен, в случай че по този начин се работи до края ", разяснява Борисов.

" Има земи, които не могат да се употребяват за нищо. Това би могло да се преглежда. Но плодородни земи, които са ни толкоз значими за земеделието, не би трябвало да се разпродават ", отговори той на въпрос ще се разпродават ли земи от Държавния аграрен фонд. До момента това не е било обсъждано с хората на ГЕРБ.

Относно бюджета на НЗОК 

Ние не сме срещу бюджета. Има две неща в преходни и заключителни разпореждания, които ни смущават. Това сподели пред публицисти в Народното събрание водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на въпрос за бюджета за НЗОК.

Парламентът ще разиска на първо четене в петък законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 година и законопроекта за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за следващата година, взеха решение през днешния ден депутатите. В началото на съвещанието на Народното събрание те одобриха програмата за работа на законодателната институция за тази седмица.

Националната здравноосигурителна каса няма да остане без бюджет за следващата година, а противоречивите оферти ще се решат в пленарната зала. Това съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вчера комисията по опазване на здравето не одобри план-сметката, а депутатите от ГЕРБ-СДС гласоподаваха " въздържал се ". Лидерът на ГЕРБ изясни това с оферти, заложени в преходните и заключителни разпореждания на бюджета. От ГЕРБ са срещу НЗОК да поеме ръководството на публичните поръчки за онколекарства, а желаят те да останат в Министерство на здравеопазването.

Не утвърждават и плануваната възбрана за разкриване на нови лечебни заведения и за подписване на контракт с НЗОК по нови действия. Според ръководителят на здравната комисия в пралманента Костадин Ангелов по този начин ще бъдат ощетени цели области в страната, защото лечебните заведения в тях няма да могат да сключат контракти за нови действия, даже да имат подобен запас.

" Въздържали сме се в комисия, тъй като желаеме в зала да питаме за какво публичните поръчки отиват в касата и за какво не разрешават нови пътеки. Нищо не неодобряваме, тъкмо противоположното - би трябвало да дадем на касата да прави публичните поръчки и по тази причина сме неприятните, по този начин ли излиза? Няма да остане без бюджет здравната каса, просто тези неща ще ги решим в залата.

По-рано през днешния ден депутатите отхвърлиха план на решение на " Възраждане " за основаване на краткотрайна комисия в Народното събрание, която да проверява бил ли е притискан електронния министър Александър Йоловски да разпределя публични поръчки. ГЕРБ не участваха във вота. Борисов изясни, че той мъчно се е съгласил и да има комисия за следствие на полицейското принуждение на митинга против управлението на БФС, тъй като Народното събрание не е проверяващ орган, а би трябвало да прави закони, само че тогава обществото било настръхнало.

" Тази седмица и другата би трябвало да сме доста монолитни, с цел да приемем конституцията, бюджета, законите, които са толкоз значими за страната. Не и трябвало да харчим сила през днешния ден, откакто има следствие, което си тече ", разяснява Борисов.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР