Нека го направим с ясното разбиране, че това е проява

...
Нека го направим с ясното разбиране, че това е проява
Коментари Харесай

На вечерята Ифтар Румен Радев призова за мир в бедстващите региони

Нека го създадем с ясното схващане, че това е демонстрация на отговорност към ориста на идните генерации, на които ние сме длъжни да завещаем един по-добър свят, добави президентът. По думите на Радев наш дълг е да възпитаваме младежите в дух на съгласие, взаимно почитание, приемливост и добротворство. Това е голяма отговорност и предизвикателство - освен към държавните ни институции, само че и към цялото ни общество, и изключително към управленията на вероизповеданията в нашата страна, уточни Радев. Президентът акцентира, че за него е голямо наслаждение да бъде още веднъж хазаин на тържествената вечеря ифтар във връзка на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Той уточни, че тя е израз на убеждението му за значимостта на религиозните обичаи в нашата страна.

Следващите дни и седмици са освен време за пост и молитва, за разсъждение и равносметка, те са и опция на първо място за примирение и помилван, за състрадание и лепта, съобщи Радев. По думите му вярващите са водени от естествения блян за духовно извисяване, с цел да търсят нови сили по пътя на човеколюбието и укрепването на публичния морал. И то в търсене на смисъла и потребността от духовна храна. Именно това дава сили на индивида, защищава го от някои пагубни пристрастености на светския живот, зарежда го със сили в устрема към мъдрост и към духовно извисяване, уточни Радев.

На фотографията (от ляво надясно): основният мюфтия Мустафа Хаджи, Румен Радев.
Снимка: БТА

Той изрази признателност към духовните водачи за осъзнатата високоотговорна задача, за напъните им за подсилване на междурелигиозния разговор и приемливост. Държавният глава поздрави и пожела на всички български мюсюлмани и техните фамилии и близки във връзка празника - здраве, мир и благополучие.

Снимка:БТА

Българският народ е образец за приемливост и положително общуване, което е в контраст на протичащото се в международен мащаб, където се водят войни на религиозна основа, съобщи основният мюфтия на Главното мюфтийство на Мюсюлманското вероизповедание в Република България доктор Мустафа Хаджи. Рамазан събира хората и им дава опция да оставят всекидневните си задължения и да се насладят на позитивната страна на живота, да се радват на това, което имат и да съберат сили и храброст, гледайки напред с вяра за по-добро бъдеще, добави той.

По думите му вярващите, без значение от тяхното изповедание, са обнадеждени в бъдещето, защото имат вяра и знаят, че всевишният ги обича и няма да ги изостави. Религията не е религия в задгробния живот, тя е тясно обвързвана със заобикалящия ни живот и ние- религиозните водачи, имаме призванието да я разбираем на хората на наличен и актуален език, посочи Хаджи. Той уточни, че на религиозните водачи се пада задачата да водят хората по пътя на вярата, а те от своя страна да запазят сърцата си от прелъщение и неприятни намерения.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и основният мюфтия Мустафа Хаджи
Снимка: БТА

На празничната вечеря са поканени представители на мюсюлманската и на останалите обичайни религиозни общности в България, представители на дипломатическия корпус у нас, дейци от сферата на духовността, културата, образованието и науката, общественици.

На фотографията: посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок.
Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР