Нека го кажем от самото начало - няма начин да

...
Нека го кажем от самото начало - няма начин да
Коментари Харесай

Зеленчуците, които забавят процесите на стареене

Нека го кажем през цялото време - няма метод да спрем процеса на стареене. Естествено е с времето телата ни да остаряват и единственото, което може да създадем по въпроса, е да се научим да живеем в мир с този факт.

И въпреки всичко има някои неща, които могат да забавят стареенето, освен това по напълно здравословен метод.

Така при постоянна консумация някои храни обезпечават на тялото значими субстанции, които пък усъвършенстват тонуса и здравословния стаус, като понижават и риска от болести, свързани с напредването на възрастта.

Последни проучвания демонстрират, че листни зеленчуци като къдравото зеле (кейл) и спанака имат извънредно позитивно влияние върху процеса на стареене, изключително когато става въпрос за когнитивното здраве.

Проучване от 2018 година преглежда характерните съединения в листните зеленчуци (нитрати, лутеин, фолиева киселина, β-каротин и витамин К) и метода, по който те могат да повлияят на когнитивния спад с времето.

Участниците в проучването са на възраст сред 58 и 99 години, а главното условие към тях е да не страдат от деменция или други когнитивни увреждания. В рамките на пет години те е трябвало да отговорят на редица въпроси, чиято съществена цел е да разкрият питателните им привички.

Установява се, че консумиращите постоянно листни зеленчуци, имат по-бавен когнитивен спад спрямо тези, които не го вършат. И това се отнася освен не единствено за хората в напреднала, само че и за тези на междинната възраст.

И освен това: възрастните, които употребяват приблизително три порции листни зеленчуци дневно, имат по-бавен когнитивен спад - сходно на човек, почти 11 години по-млад от тяхната възраст.

Основният " провинен " за всичко това, става известно, е лутеинът. Това характерно съединяване, което се намира в огромни количества в спанака, авокадото и яйцата, има мощни защитни свойства, свързани с когнитивната функционалност и развиване.

Но изгодите от яденето на листни зеленчуци са многочислени и напълно не се лимитират единствено с въздействието им върху психологичното здраве.

Установено е, че къдравото зеле и спанакът оказват помощ и за понижаване на риска от диабет и някои типове рак и сърдечни болести. И всичко това се дължи на високото наличието на фибри и антиоксиданти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР