Нека да останем верни на нашата основна мисия - да

...
Нека да останем верни на нашата основна мисия - да
Коментари Харесай

Новият ректор на СУ на празника на Алма Матер: Нека да продължим да просвещаваме младите и будни умове

Нека да останем правилни на нашата съществена задача - да продължим да просвещаваме младите и будни мозъци на България - това е нашето бъдеще. Нека ярък образец при реализирането й да бъде твърдостта, смирението и целеустремеността на св. Климент Охридски. Това сподели новоизбраният ректор на Софийския университет " Св. Климент Охридски " проф. доктор Георги Вълчев в словото си на академичното празненство за патронния празник на висшето учебно заведение.

Съгласно дълголетна академична традиция ректорът в интервала 2015-2023 година проф. Анастас Герджиков показа новоизбрания ректор на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

Днес, всички ние сме се събрали да отбележим нашия патронен празник - деня на св. Климент Охридски. В своето 135-годишно битие Софийският университет " Св. Климент Охридски " стартира да прави това още от далечната 1902 година Още тогава академичната гилдия на нашата Алма матер си дава сметка, че в случай че желае сполучливо да извършва своята съществена задача - да съхранява и развива българската културна традиция, само че и да модернизира с бързи темпове една изостанала по това време страна, би трябвало да потърси опора и ентусиазъм в първообраза на първия български свещеник и просветник - св. Климент Охридски, означи проф. Вълчев.

Той акцентира, че делото на св. Климент Охридски е в действителност впечатляващо, като възпитаник, асистент и следовник на светите равноапостоли Кирил и Методий. При завръщането си в България той е претрупан от тогавашния български държател княз Борис Първи с виновната задача да просвети и приобщи популацията в региона Кутмичевица към концепциите на православното християнство.

В дългогодишната си книжовна и просветителска активност там, св. Климент Охридски съумява да сътвори основите на независима книжовна школа, да образова хиляди възпитаници и да завоюва откровените благосклонности, и респект на локалното население, сподели ректорът на Софийския университет. Днес, епохи по късно, ние още веднъж имаме потребност от невероятната духовна мощ и целенасоченост на св. Климент Охридски, с цел да бъдем същински следовници на неговото дело, добави той. 

" Живеем в свят, изпълнен с дълбоки несъгласия и задълбочаващи се неравенства. Свят, в който обществената тъкан на обществата ерозира с невиждани темпове, а обичайните полезности се заменят от надменност, експанзия и двуличие.

Свят, в който, макар небивалия прогрес на технологиите, знанието като че ли се обезценява, а посредствеността шества триумфално във всички сфери на публичния живот. Свят, в който животът на обособения човек стартира да се обезценява, а войната се трансформира в непрекъснат, отблъскващ сателит на нашето всекидневие. Свят, в който вярата в разсъдъка от ден на ден стартира да отстъпва пред подправените сензации и тайните теории, и омразата.

Свят, който като че ли се лута, без цел и посока. Едно обаче е несъмнено, доста и тежки са въпросите, на които в идващите години би трябвало да намерим отговорите дружно, като общественост, в случай че желаеме да бъдем същински следовници на нашия патрон и да открием вярната посока към бъдещето ", сподели проф. Георги Вълчев.

Ректорът се обърна към сътрудниците си от Софийския университет с думите: " От все сърце Ви искам здраве и сили, с цел да останем правилни на нашата съществена задача - да продължим да просвещаваме младите и будни мозъци на България - това е нашето бъдеще. Нека ярък образец при реализирането й да бъдат твърдостта, смирението и целеустремеността на св. Климент Охридски ".

На тържеството деканът на Юридическия факултет проф. доктор Даниел Вълчев произнесе академично слово на тематика: " Правото - сред сакралното и профанното ".

Бяха връчени и удостоверенията на новоизбраните професори за интервала от 25 ноември 2022 година до 25 ноември 2023 година. На церемонията бяха оповестени и разнообразни награди.

Академичното празненство приключи с музикална стратегия на Университетския хор за старинна музика с диригент Красимира Цуцуманова.  

Преди тържеството Академичният съвет на Софийския университет, отпред с ректора проф. Георги Вълчев, сервира венец пред паметника на св. Климент Охридски. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР