Нека да не мислим, че британският министър-председател Борис Джонсън е

...
Нека да не мислим, че британският министър-председател Борис Джонсън е
Коментари Харесай

Мартин Табаков: Борис Джонсън е в много трудна ситуация, но има опции пред него

Нека да не мислим, че английският министър-председател Борис Джонсън е със завързани ръце, несъмнено той е в доста сложна обстановка, само че са налични варианти пред него. Те са по-скоро от техническо измерение. Това сподели в предаването „ Лице в лице” ръководителят на Института за дясна политика Мартин Табаков.

Той изясни, че Джонсън е длъжен да изиска удължение, в случай че не реализира договорка, законът го задължава да го направи.

„ Той може механически да изпрати едно такова писмо до Европейски Съюз, в което да каже – Искам удължение, след два дни да изпрати друго писмо, в което да каже, че не желае удължение.

Има и друга алтернатива – да се разбере с такава договорка с Европейски Съюз, която по-късно обаче да не се хареса на Народното събрание на Англия, той да не я одобри и оттук насетне Англия би трябвало да излезе по този начин или другояче на 31-ви от Европейски Съюз. Тоест, има варианти пред Борис Джонсън, въпросът е каква е позицията на Европейски Съюз, нещо, което би трябвало да проследим тези дни”.

На въпроса какво се случва с брекзит няма съответен отговор, сподели още Табаков.

„ Тези дни около партийната конференция на торите в Манчестър същият този въпрос от разнообразни модификации бе заложен на редица представители на английското държавно управление. Един от тях, Майкъл Голф, тъй като нямаше отговор на този въпрос стартира да приказва за американския бейзбол и за това, че не би трябвало да се вършат пророчества.

Има някои фактологични неща, от които е хубаво да тръгнем, с цел да знаем каква е изходната точка във връзка с брекзит към този миг, тъй като всичко е предпоследно.

Първото нещо, което знаем, е че към този миг Англия би трябвало да напусне Европейски Съюз на 31 октомври. Така гласи както английското законодателство, по този начин и съглашението сред Англия и Европейски Съюз.

Второто нещо, което комплицира леко обстановката, е едно различно и редом законодателство, което произтича от Камарата на общините на Англия, което задължи министър-председателя Борис Джонсън, в случай че не успее да реализира договорка, да изиска удължение на преговорния, директния, развой, на което самият Борис Джонсън сподели нещо доста забавно. Той сподели от една страна, че ще съблюдава английското законодателство, въпреки това се ангажира, че Англия ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври. Параграф 22, безусловно амбивалентни послания, все едно някой тук в България да каже, че е от „ Левски” и „ Литекс” по едно и също време, няма по какъв начин да се случи такава ситуация”.

От тази позиция най-актуалното измерение на тази тематика е предлагането, което Борис Джонсън се ангажира и към този момент е безусловно вест от последните минути – съумя да даде на своите сътрудници от Европейски Съюз, изясни Мартин Табаков.

Той добави, че в това предложение се предлага нещо като проверка на по този начин известния бекстоп, т.е. механизъм, касаещ Северна Ирландия, който гласи следното, най-общо казано Северна Ирландия да остане в единния пазар във връзка с стоките, а да напусне дружно с Англия Митническия съюз.
Англия разгласява предлагането си за съглашение с Европейски Съюз за ирландската граница Планът заменя противоречивия "предпазен механизъм" и планува Северна Ирландия да е в същата митническа зона като Англия, само че регулациите на Европейски Съюз да важат за тази английска провинция за прочут временен преход
„ На мен ми е мъчно да си показва по какъв начин на процедура се случва това нещо, тъй като Европейски Съюз, когато разсъждава за брекзит има два съществени целта – единият от тях е да не се нарушава единният пазар и методът, по който той действа, когато става дума за Република Ирландия и Северна Ирландия.

Второто безпокойство, и то се споделя от Лондон, е, че всяко едно такова допустимо накъсване на единния пазар ще докара до съображения и опасности пред сигурността, тъй като приказваме за Ирландия и Северна Ирландия. Знаем, че това е извънредно натоварена политически тематика и има едно петъчно съглашение, което ще бъде малко или доста компрометирано, в случай че там изникнат някакви форми на контрол”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР