Нека да допуснем хипотезата, че един пръдлив германец на име

...
Нека да допуснем хипотезата, че един пръдлив германец на име
Коментари Харесай

Нека да допуснем хипотезата, че един пръдлив германец на име Ханс е отворил верига хипермаркети у нас, в която продава на двойни цени непродадените си боклуци в Германия

Нека да допуснем хипотезата, че един пръдлив немец на име Ханс е отворил верига хипермаркети у нас, в която продава на двойни цени непродадените си отпадъци в Германия, обаче в която верига ние – туземците и туземците, вярващи във високото европейско качество и полезности, мислим, че е най-хубавото допустимо и се скъсваме да купуваме, надявайки се да заприличаме на европейци и да товарим в багажниците на втората ръка коли, които същия този пръдлив Ханс ни е продал, с цел да се отърве от старите си трошки. И които кърпим и поправяме с частите, създадени от на същия пръдлив Ханс сънародниците.

Та, продава си оня пръдлив Ханс боклуците на двойни цени у нас, а апропо, с цел да подтиква продажбите, пуска и локални артикули. Примерно родни ябълки. Може и да не са родни, а единствено да написа, че са родни, само че дано да допуснем, че са родни. Извил е ръцете на наш производител да му ги дава на половин или една трета от пазарната цена, а нашият производител се е съгласил, тъй като поръчките са му огромни и му обезпечават реализация на цялата продукция, вместо да се занимава с не по-малко алчни локални търгаши на дребно.

И по този начин, пръдливият Ханс е поставил българското знаме на българските ябълки на 1/3 от пазарната им стойност и ги продава на промоция на 95% от пазарната им цена. Реализира или по какъв начин беше, резултира една добра облага, дънейки тъпана, че подтиква българското и родното, удряйки по патриотичните звънци на нашего брата – българина с втората приложимост немска трошка, който си мисли, че купувайки българските ябълки от немската верига на пръдливия Ханс, подтиква родния производител и подкрепя стопанската система.

Да живее българското, нали. Само че пръдливият Ханс е хитрец и всичката облага я трансформира в разход, сключвайки контракти за всевъзможни „консултантски услуги“ с.. дъщерни компании на същия пръдлив Ханс, обаче в родната му Германия.

За маркетинг, за пазарни изследвания, за това по какъв начин да си реди стоките, за програмен продукт, за рационализации, оптимизации, за застраховки, за каквото се сетите. И по този начин цялата облага се трансформира в разход за нашите данъчни служби и в същото време доход на дъщерните му компании, единствено че към този момент в Германия. И надлежно налозите му влизат не в българския, а в бюджета на Германия. Данъците от българските артикули, създадени и осъществени на българския пазар – в Доиче бюджета. Колко благородно, европейско, ценностно и българско, а?…

А ние тука мислим, че подтикваме българското „Купете българското!“, нали, на патриотични струни свирим и се чудим за какво от небогати ставаме по-бедни и какъв брой сме елементарни, че ония живеели добре, а ние им караме втората ръка бараки, носим им втората ръка облекла и им ядем втората ръка храна.

На всичкото от горната страна се самообвиняваме, че ние сме си създали този прогнил живот подобен, тъй като сме елементарни и втора употреба европейци и изобщо хора. Демек да падаме на колене и да им се молим да създадат още няколко такива вериги, че малко повече европейци да се чувстваме…
Хипотетично.

Армен Попов
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР