Нека Бог ни дава живот и здраве, за да видим

...
Нека Бог ни дава живот и здраве, за да видим
Коментари Харесай

Камено празнува Трифон Зарезан с вкусен фестивал и истории за вино

Нека Бог ни дава живот и здраве, с цел да забележим на есен обилие по лозята и да се радваме на хубаво вино, пожела градоначалникът 

С обред по зарязване на лозите, осъществен от кмета на Камено - Жельо Вардунски и най-възрастният, умел лозар в Камено – 86-годишният Стоян Йорданов започнаха празниците, отдадени на лозарите, винарите, градинарите и кръчмарите – Трифон Зарезан. Преди това отец Серафим отслужи молебен за жителите и плода на лозята.

„ Нека да е блажен труда на хората, реколтата и всички поданици на общината и на цяла България и Бог ни дава живот и здраве, с цел да забележим на есен обилие по лозята и да се радваме на хубаво вино “, пожела кметът на Камено и разчупи от питата, която по традиция, дружно с виното бяха неизменима част от ритуала.

Събитията продължиха с апетитен фестивал на виното на площада пред постройката на Общината. Опитните кулинари от съдружие „ Каменски обичаи “ демонстрираха майсторство и показаха онлайн няколко обичайни мезета, атрактивно приготвени на дървени въглища.

Всеки гражданин и посетител на фестивала можеше да опита изцяло гратис от техните специалитети, както и от специфичното греяно вино с подправки. А локални производители трансфораха зоната в цветна галерия. Петима майстори на домашното вино показаха и почерпиха с най-хубавата си продукция – Петър Неделчев, Петър Джумерски, Радослав Иванов, Деян Иванов, Атанас Апостолов и Ангел Георгиев. Те получиха специфични дарове от Община Камено и грамоти, които им бяха връчени персонално от кмета Вардунски.

Специални посетители бяха националният представител от ГЕРБ в 48 Народно заседание, Андрей Рунчев, бургаските общински съветници от групата на ГЕРБ – Веселин Пренеров, Юлиан Георгиев и Юлиян Кулев, както и сомелиерът и съучредител на винарна „ Братанови “, Даниел Братанов. Именно те, дружно с локалните производители бяха в основата на празника с вълнуващи и занимателни истории за усета, произхода и резултата от виното. Юлиан Георгиев, като притежател на ресторант, фен винар и странник, описа забавни традиции при потреблението и тостовете по света, а сътрудника му в от локалния парламент и в ресторантьорския бизнес Юлиян Кулев, добави разказите с вдъхновението на любовта и положителната компания.

Бургаският народен представител, Андрей Рунчев пожела на всички винари да продължат да вършат продукцията си със същия възторг и обич, които вършат виното им елексир и съпостави любовта към виното с насладата от живота. „ Бъчвите ви да са все празни - това е прелестна препоръка за качествения ви артикул “, сподели ръководителят на Общинския съвет в Камено – Радослав Балтаджиев. Той пожела здраве и благодат на всички празнуващи.

„ Доброто грозде, хигиената и температурния надзор са измежду главните характерности на положителното вино и не на последно място – стремежът към баланс. Когато едно вино е добре уравновесено, то доставя същинско удоволствие„, сподели сомелиерът Даниел Братанов и поздрави за качествената продукция локалните производители.

Водещ на празника беше Веселин Пренеров. Събитията се проведоха от Община Камено.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР