Нежеланието на властите в РС Македония да положат дори и

...
Нежеланието на властите в РС Македония да положат дори и
Коментари Харесай

Георги Пашкулев: Ветото ще падне, когато омразата и тоталитарната идеология изчезнат в РСМ

Нежеланието на управляващите в районен съд Македония да положат даже и минимални старания за европейски връзки с България на процедура унищожава всякаква вяра за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз.

Въпреки аматьорския оптимизъм на Кирил Петков, че още през месец януари ще има първи резултати, през днешния ден 4 месеца по-късно, не е решен нито един значим въпрос, който докара до ветото: РСМ няма никакво желание да се откаже от югославските си искания за малцинство у нас. Скопие няма никакво желание да съблюдава Договора за другарство във връзка с езиковата уговорка, а за работата на историческата комисия да не приказваме. Там нещата са застинали на равнище 2019 година

С идването на власт на Кирил Петков, в РСМ внезапно се усили институционалната антибългарска агитация. Въпреки обществените апели от страна на посланика на Европейски Съюз Дейвид Гир, политиците в Скопие да не си разрешават да съпоставят отношението на България към РСМ с това на Русия към Украйна, локалните политици не престават да вършат сходни внушения.

Дори и за най-непросветените в българо-македонските връзки излиза наяве, че власт и опозицията в РСМ работят в цялостен синхрон и съгласуват всяка една клюка във връзка с България. Власт и опозицията не престават да тровят душите на личния си народ с лъжата, че някой желае да им отнеме идентичността и езика. Но същите тези хора правят най-голямото светотатство - сменят етническата принадлежност на умрелите. Всекидневно сме очевидци по какъв начин лица, оперирани от всевъзможни човешки угризения, изясняват за какво и заради каква причина " македонските великани " са се разгласявали за българи. Великани, пък необразовани?!

Това не е имитация, това е закононарушение и това няма място в Европейски Съюз. В Европейски Съюз няма място и държавната идеология на ненавист към българите. В Европейски Съюз няма място руско-сръбски геополитически план. При това положение на връзките ни, никаква некомпетентност на Кирил Петков, нито пък цинизмът на Даниел Лорер или пък експанзията на тяхното гуру, ще докара до повдигане на ветото. Димитър Ковачевски и Буяр Османи вървят по стъпките на Никола Димитров и Радмила Шекеринска. Краят е предупреден. За страдание РСМ загуби още една година. Надеждите бяха големи и при немското, и при словенското, и в този момент при френското председателство. Заслепени от страха, че лъжата ще рухне, управляващите в Скопие още веднъж заложиха на омразата и имаха вяра, че тя ще надделее над протегната ръка за другарство. Погазването на правата на българите трагично вкарва РСМ в антиевропейския свят.

Крайно време е Скопие да се изправи и почтено да пази личните, а не непознати ползи и планове.

———————

Георги Пашкулев, основен редактор на БГНЕС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР